Transnistria şi Găgăuzia

PREMIERUL ION CHICU SUSŢINE CĂ INTERDICŢIA PENTRU TRECEREA FRONTIEREI PENTRU AUTOMOBILELE CU NUMERE TRANSNISTRENE VA FI RIDICATĂ DE LUNI

20 ianuarie, 2020

Prim-ministrul Ion Chicu susţine că interdicţia pentru trecerea frontierei pentru automobilele cu numere transnistrene va fi ridicată de luni. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, după întâlnirea săptămânală cu Președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Ucraina a comunicat că de la 1 aprilie va introduce interdicția de intrare în Ucraina a mașinilor cu numere transnistrene. În acest sens, pe 10 ianuarie noi am introdus pentru 10 zile, în regim de testare, o regulă, conform căreia doar mașinile cu numere neutre pot pleca din Transnistria. Perioada acestui regim de testare expiră astăzi. Vom vedea ce va fi după 1 aprilie”, a spus Chicu.

El nu a fost de acord cu jurnaliştii care au întrebat de ce „Chișinăul a cedat șantajului Transnistriei și a făcut concesii”.

„Noi nu acceptăm astfel de termeni – „cedări”, „șantaj”. Este o coincidență că regimul de testare expiră astăzi”, a subliniat Chicu.

Imediat după declaraţiile prim-ministrului, Biroul Politici de Reintegrare a anunţat despre suspendarea regimului de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului.

„Informația colectată de către organele de resort pe parcursul ultimelor 10 zile va fi analizată sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina și a celei pentru înmatriculare cu plăcuțe ”neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene. Deciziile ulterioare vor fi luate în baza analizei efectuate și vor fi comunicate public”, se arată în comunicatul Biroului.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, începând cu 10 ianuarie, plecarea în străinătate pentru vehicule transnistrene este permisă numai dacă acestea dispun de plăcuţe de înmatriculare cu numere neutre, iar şoferii deţin permise de conducere ale unor state recunoscute. Biroul Politici de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a explicat interdicția prin faptul că, conform deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, șoferii transnistreni au dreptul să participe la traficul internațional numai dacă deţin plăcuțe de înmatriculare neutre și stickere cu semnul distinctiv “MD”, eliberate după înregistrare la punctele speciale din Tiraspol și Rîbniţa.

Tiraspol a anunţat vineri că, în răspuns, începând cu 24 ianuarie, a introdus interdicția de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare moldoveneşti.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, au discutat problema vineri, la telefon. Dodon a spus atunci că „s-a decis ca instituțiile responsabile să identifice de urgență soluții pentru evitarea unei situații de criză”.

La rândul său, Kranoselski a menţionat că Dodon a promis „să anuleze interdicția de trecere a frontierei moldo-ucrainene pentru transportul auto cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene sau numere neutre, precum și pentru şoferii care deţin permis de conducere eliberat în Transnistria”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.21 12:50 Alexei
    Nu prea argumentat este ce declara dl Chicu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.