Transnistria şi Găgăuzia

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI PROPUNE CA LA COMRAT SĂ FIE DESCHIS UN COLEGIU INDUSTRIAL CU SPRIJINUL FINANCIAR AL AGENŢIEI TIKA

21 ianuarie, 2020

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, propune ca la Comrat să fie deschis un colegiu industrial cu sprijinul financiar al Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ea a declarat marţi, în cadrul vizitei Preşedintelui RM, Igor Dodon, în autonomie.

„Ați mai spus că, pentru creşterea economică a republicii, este nevoie de industrializare. Apariția unui astfel de colegiu ar putea rezolva o problemă stringentă a Moldovei – lipsa de cadre calificate. Considerăm că instruirea tinerilor după clasa a IX-a, dar nu la nivel regional, ci la nivel național, ar putea fi o soluție la problemă. Însă pentru aceasta este nevoie de o decizie a Guvernului de modificare a unei serii de acte legislative privind învăţământul”, a spus Vlah.

Başcanul consideră că la colegiu ar putea învăţa simultan până la 700 de studenți.

„Avem un acord cu Universitatea Tehnică din Moldova, pentru ca la colegiu să fie instruiţi specialiștii tehnici care nu sunt instruiţi la Chișinău. Universitatea este dispusă chiar să ne ofere profesori”, a spus başcanul, subliniind că partenerii turci sunt gata să aprobe în februarie bugetul pentru construcția instituției de învățământ. Este vorba despre finanțarea unui proiect de 5 mil. de euro.

Președintele consideră că apariția unui colegiu în Găgăuzia este „o idee foarte bună”, menționând că nu vede probleme pentru Guvern de a nu-l susține.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.