Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON ESTE ÎNGRIJORAT ÎN PRIVINŢA EVENTUALELOR RISCURI CARE POT APĂREA ÎN 2020 ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

22 ianuarie, 2020

Preşedintele Igor Dodon este îngrijorat în privinţa eventualelor riscuri care pot apărea pe parcursul anului 2020 în reglementarea transnistreană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a vorbit la întrevederea de marţi seara cu noul reprezentant special al Președinției albaneze a OSCE, Thomas Mayr-Harting.

Preşedintele Igor Dodon a reiterat aspiraţia spre consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

„Am exprimat recunoștință pentru atenția pe care Albania o acordă Republicii Moldova în cadrul Președinției exercitate în OSCE. Cu o plăcere deosebită, am menționat decizia conducerii Albaniei de a numi un Reprezentant Special pentru Republica Moldova la un nivel politic atât de înalt. Am reiterat disponibilitatea de a stabili relații strânse cu Președinția albaneză a OSCE”, a comunicat Dodon pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii a fost făcut un schimb de opinii cu privire la mai multe chestiuni ce țin de starea actuală a reglementării transnistrene. Preşedintele şi-a exprimat satisfacția în legătură cu progresul obținut în perioada 2017-2019 în realizarea înțelegerilor din pachetul „Berlin-Plus”.

„Partea moldovenească susține necesitatea realizării măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului și vom depune toate eforturile necesare pentru îndeplinirea abordărilor stipulate în Declarația comună a Consiliului de Miniștri al OSCE din anii 2016-2019”, a subliniat Preşedintele RM.

Totodată, şeful statului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu respectarea drepturilor și libertăților omului în Transnistria și eventualele riscuri care pot apărea pe parcursul anului 2020, ținând cont de desfășurarea alegerilor prezidențiale în Republica Moldova.

„Campania electorală ar putea pune în dificultate posibilitatea organizării unor consultări cu reprezentanții Transnistriei”, a declarat Dodon.

El şi-a exprimat interesul de „a dinamiza dialogul la diferite niveluri cu privire la măsurile de consolidare a încrederii în domeniul securității și cooperării reciproc avantajoase în această regiune a Europei”.

Thomas Mayr-Harting va avea miercuri la Chişinău un şir de întrevederi, iar joi diplomatul austriac va merge la Tiraspol, unde se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi cu reprezentantul politic în procesul de negocieri, Vitalii Ignatiev.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.22 18:49 Vadim
    Proriva kak hotel Dodon ne poluceatsea, k sojaleniu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.