Transnistria şi Găgăuzia

CONDUCEREA SERVICIULUI DE FRONTIERĂ AL UCRAINEI ŞI EUBAM AU DISCUTAT DESPRE ORGANIZAREA CONTROLULUI MOLDO-UCRAINEAN LA ÎNCĂ DOUĂ PUNCTE DE TRECERE

24 ianuarie, 2020

Aducerea Protocoalelor existente privind controlul comun la șase puncte de control la frontiera moldo-ucraineană în conformitate cu acordul interguvernamental al celor două țări, precum și pregătirea pentru organizarea controlului comun la punctele de control „Platonovo - Goianul Nou” și „Cuciurgan-Novosaviţkoe” (feroviar) au constituit subiectul întrevederii din ajun a șefului Serviciului de Frontieră al Ucrainei, Serghei Deineko, și șeful Misiunii UE de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Serviciului de Frontieră al ţării vecine, la întrevedere au mai fost discutate subiecte privind coordonarea mecanismului de realizare a articolului 9 al acordului interguvernamental privind organizarea controlului comun la punctele de control la frontiera de stat moldo-ucraineană. Participanții la şedinţă au remarcat necesitatea de a „relua procedurile interne pentru a pregăti pachetul de documente necesare pentru semnare”.

La finalul întrevederii, Deineko a mulțumit interlocutorului pentru contribuția EUBAM la stabilirea cooperării dintre serviciile de frontieră din Ucraina și Moldova, exprimându-și speranța că experții europeni vor oferi susţinere în continuare, deoarece „la frontieră se formează mereu noi amenințări și contracararea acestora este o sarcină comună a structurilor de drept ale ambelor țări, nu doar a polițiștilor de frontieră”.

INFOTAG precizează: Punctele de control Platonovo - Goianul Nou și Cuciurgan-Novosaviţkoe (feroviar) se află pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritățile autoproclamatei RMN sunt împotriva instituirii controlului de către organele de drept ale RM și Ucrainei, considerând că acesta este un nou val de blocadă economică.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.