Transnistria şi Găgăuzia

OPINIA EXPERTULUI: POLITICA „PAŞILOR MICI” ESTE O TRANSMITERE A DREPTURILOR SUVERANE ALE MOLDOVEI CĂTRE TRANSNISTRIA

03 februarie, 2020

Intențiile Moldovei de a acorda un statut special Transnistriei ar trebui să fie îngrijorătoare pentru Ucraina, consideră analistul politic ucrainean Leonid Litra.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un articol pentru „Adevărul european”, intitulat „Federalizarea într-un nou înveliș: prin ce noua politică a FR față de Moldova este periculoasă”, el a scris că „Kremlinul a desfășurat deja „lucrul asupra greșelilor”, analizând tentativele anterioare de a impune Moldovei federalizarea, iar reformarea elitelor politice de la Chișinău a oferit Federației Ruse șansa de a-și testa noua tactică, inclusiv de a o folosi ulterior în dialogul cu Ucraina”.

„Acum, Moldova desfăşoară politica „pașilor mici", conform căreia Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să facă pași unul în întâmpinarea celuilalt, ceea ce ar duce în cele din urmă la un „statut special” – un format care ar trebui să provoace o îngrijorare deosebită în Ucraina, deoarece presupune la modul real „federalizarea”, doar că învelită într-un ambalaj mai elegant. Mai mult, acest proces deja s-a transformat de facto într-un transfer treptat al drepturilor suverane ale Chișinăului către Tiraspol. Deseori şi UE pune umărul aici, convingând Chișinăul de necesitatea de a face concesii unilaterale”, a spus expertul.

Potrivit lui, „în această situaţie, cazul Moldovei poate deveni exemplu pentru regiune: aceasta înseamnă trecerea responsabilității de la Rusia ca agresor către statele victime, mai ales că conflictul regional sponsorizat de Rusia este creat după aceeași formulă ca și conflictul din Donbass”.

„Federația Rusă a încercat în permanență să-și schimbe rolul din cel de agresor și parte a conflictului în cel de mediator, pacificator și garant al planului de reglementare. În plus, Rusia a înfățișat conflictul ca fiind intern, eliberându-se astfel de orice responsabilitate pentru agresiune și acuzând Moldova de existența conflictului”, a remarcat Litra, subliniind că, „prin urmare, Kievul ar trebui să vadă interesele sale în Moldova în primul rând ca o oportunitate de a continua lupta împotriva Rusiei”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.02.03 16:37 Faina
    Este o perspectiva total gresita, din pacate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.