Transnistria şi Găgăuzia

EXPERŢII DIN MOLDOVA AU PROPUS COLEGILOR TRANSNISTRENI MĂSURI PENTRU INTERACȚIUNE ÎN DOMENIUL TELECOMUNICAȚIILOR

05 februarie, 2020

După o pauză de un an, la oficiul OSCE din Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale ai Moldovei şi Transnistriei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, delegaţia din partea Chişinăului,t condusă de secretarul de stat pentru domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a propus modalități concrete de implementare a Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor” din 25 noiembrie 2017, ceea ce ar face posibilă interconectarea rețelelor de comunicații electronice de pe ambele maluri, ar reduce costurile și ar asigura prestarea serviciilor de calitate pe întreg teritoriul țării pentru toți utilizatorii.

La rândul său, delegația Transnistriei a îndemnat partea moldovenească „să ia măsurile necesare cât mai curând posibil pentru a îndeplini angajamentele asumate, stabilite în înţelegerile procesului de negociere”.

Piatra de poticnire rămâne utilizarea de către operatorii părților a frecvențelor pentru serviciile de comunicare. Încă în anii ’90 ai secolului trecut, autoritățile autoproclamatei RMN nu erau de acord cu planul de numerotare telefonică propus de Moldova. Ele au stabilit propria numerotare şi au ocupat samavolnic frecvenţele prevăzute pentru dezvoltarea televiziunii digitale în RM. De atunci, între cele două maluri ale Nistrului nu există legătură telefonică directă. Iar când în 2003, compania de stat din Moldova „Radiocomunicații” a lansat un emițător de televiziune pe aceste frecvențe, operatorul transnistrean „Interdnestrcom” a avut probleme cu prestarea serviciilor de comunicații mobile. Situația s-a agravat când, la sfârșitul anului 2016, mai multe frecvențe au fost transmise operatorului de telefonie mobilă „Orange Moldova”, pe care „Interdnestrcom” le consideră că sunt ale sale, căci le-a fost folosit din 2012.

În 2019, la o întâlnire între Președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, s-a ajuns la o înţelegere privind soluționarea problemei până în martie 2020.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.02.05 17:13 Zosim
    Asa fel de probleme nu sunt cele mai acute...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.