Transnistria şi Găgăuzia

MAE AL TRANSNISTRIEI L-A CRITICAT PE IGOR DODON ŞI ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI „SĂ REVINĂ LA REALITATE”

10 februarie, 2020

Transnistria a îndemnat din nou conducerea Moldovei „să revină la realitate, să renunţe la orice forme de discriminare și presiune și să-și îndeplinească pe deplin angajamentele internaționale privind rezolvarea problemelor sociale și umanitare” din regiune.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comentariu al Ministerului de Externe al autoproclamatei RMN referitor la ultimele declarații ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, al căror conținut, în opinia autorilor, „contravine situației reale în procesul de negocieri, care se caracterizează prin degradarea atmosferei și incapacitatea părții moldovenești de a îndeplini angajamente asumate anterior”.

„Comentariile președintelui RM cu privire la telecomunicații și comunicații denaturează starea reală a lucrurilor, caracterizată prin refuzul noilor autorități moldovenești de a îndeplini angajamentele asumate anterior. Numeroasele promisiuni ale lui Igor Dodon de a rezolva problemele din sectorul bancar și în alte domenii rămân doar promisiuni”, menţionează MAE al regiunii, considerând că „motivul noului val de declarații ce distorsionează realitatea, lansate de președintele statului vecin, constă în faptul că Moldova pierde progresiv autoritatea internațională şi încrederea de altădată în pozițiile sale”.

În opinia sa, „inventând opțiuni neviabile de „reglementare”, care nu au nicio legătură cu realitatea și, în același timp, blocând mecanismele existente pentru găsirea soluțiilor de compromis, Chișinăul oficial duce intenţionat procesul de reglementare într-un punct mort”.

„Cu fiecare nouă declarație populistă a autorităților moldovenești pe fundalul stagnării dialogului pe care ei o provoacă, inconsecvenţa și neconcludenţa poziției Moldovei devin evidente pentru un număr tot mai mare de actori internaționali”, consideră Tiraspolul.

După cum a informat anterior INFOTAG, vineri, Președintele Moldovei a declarat pe rețelele de socializare că părţile trebuie să se aşeze la masa de negocieri și să rezolve problema transnistreană. El a amintit că, în ultimii 2-3 ani, au fost soluționate multe probleme pentru locuitorii din Transnistria: sunt recunoscute diplome de învățământ superior, se eliberează numere neutre pentru automobile. „Am propus deja o soluţie pentru a rezolva problema telecomunicațiilor. Nu este clar de ce administrația transnistreană încă nu este de acord cu această decizie...”, s-a arătat nedumerit Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.