Transnistria şi Găgăuzia

AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI AU INTENSIFICAT MĂSURILE DE RESTRICŢIE PENTRU IEŞIREA DIN REGIUNE

18 martie, 2020

Centrul de comandă operațional pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în Transnistria a considerat că măsurile luate la frontieră sunt insuficiente.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul președintelui autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în ajun, la ședința centrului, s-a menționat că mulți locuitori ai regiunii „nu respectă îndemnul conducerii privind plecarea din republică doar dacă este absolut necesar”.

„Din momentul în care a fost introdusă starea de urgență (în noaptea de 16 spre 17 martie) până la ora 10:00, aproximativ 1200 de persoane au părăsit republica. Puţini oameni conştientizează pericolul infectării și răspândirii infecției, responsabilitatea pe care trebuie să o poarte și nu înțeleg ce înseamnă să stai în carantină la întoarcerea acasă”, au constatat participanții la şedinţă.

Potrivit lor, „având în vedere această iresponsabilitate civică a unor persoane și faptul că un număr suficient de persoane se află în condiții de autoizolare controlată, nu se poate admite creșterea masivă a numărului acestora din cauza celor care „călătoresc” în afara RMN”.

În acest sens, a fost luată o decizie consolidată privind înăsprirea măsurilor restrictive. Astfel, „plecarea din republică este posibilă numai în trei cazuri: în cazul în care este necesară acordarea asistenței medicale de urgență în instituțiile medicale străine (strict după îndreptarea medicului); pentru participarea la ceremonia de înmormântare a apropiaților decedați; pentru rezolvarea probleme legate de asigurarea necesităţilor vitale ale statului (cu acordul prealabil al centrului de comandă)”.

De asemenea, Krasnoselski a dispus să fie luate sub control special și suprimate traversările de frontieră pe direcția moldovenească și ucraineană în afara punctelor de control. În patrulare sunt implicați resursele de mobilizare – cazacii. Totodată, studenţii de la Institutul militar sunt puşi la dispoziția Ministerului Securității Statului, iar studenţii Institutului de drept au consolidat rândurile patrulelor de miliţie pentru a efectua practica timpurie.

Totodată, s-a decis restricționarea intrării în spitale și clinici. Intrarea se va face la decizia echipei de serviciu după efectuarea procedurilor de dezinfectare și măsurarea temperaturii.

Miercuri, Sovietul Suprem se va întruniţi în şedință extraordinară pentru a aproba decretul prezidențial cu modificările privind starea de urgență.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.