Transnistria şi Găgăuzia

PROMO-LEX SOLICITĂ AUTORITĂŢILOR RM SĂ LICHIDEZE IMPEDIMENTELE ÎN LEGĂTURĂ CU BLOCAREA DRUMURILOR ÎNTRE LOCALITĂȚILE CORJOVA ȘI COCIERI

31 martie, 2020

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Promo-LEX solicită autorităţilor Moldovei şi Comisiei Unificate de Control (CUC) să identifice în regim de urgență posibilități de a lichida blocajele instalate pe drumurile ce fac legătură între satele Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari.

Potrivit agenției INFOTAG, Promo-LEX menţionează că blocarea drumurilor contravine garanțiilor specifice pentru Zona de Securitate, stabilite prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992.

„Chiar dacă aceste posturi au fost instalate în localitățile Cocieri și Corjova, consecințele se răsfrâng și asupra locuitorilor din localitățile Molovata Nouă, Roghi și Vasilevca. Mai mult ca atât, locuitorii acestor localități sunt indignați de lipsa de reacție a autorităților publice centrale constituționale. În pofida sesizărilor făcute de asociație la data de 24 martie şi de administrația publică locală din Cocieri din 27 martie, situația nu s-a schimbat. Or, în aceste momente și în acest context, locuitorii localităților menționate au nevoie de susținere și acțiuni prompte mai mult ca niciodată”, consideră apărătorii drepturilor omului.

Promo-LEX solicită convocarea ședinței Grupului de lucru pentru drepturile omului, cu participarea experților sectoriali de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi a mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri „5+2” pentru discutarea situaţiei în cauză.

INFOTAG precizează: În condiţiile pericolului răspândirii coronavirusului de tip nou, autoritățile Transnistriei au închis granițele, la fel ca și Moldova. Aceste sate sunt situate pe malul stâng al Nistrului și, deși sunt situate în vecinătate, o parte se află sub jurisdicția Moldovei, iar o parte – sub jurisdicţia Transnistriei, motiv pentru care au şi apărut probleme de circulaţie.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.