Transnistria şi Găgăuzia

DE LA 1 IUNIE, TOŢI BUGETARII DIN TRANSNISTRIA VOR PRIMI SALARIILE PE CARD BANCAR

09 aprilie, 2020

De la 1 iunie, toți angajații din sectorul public al Transnistriei vor primi salariile pe card bancar. Acest lucru este prevăzut de modificările legislative adoptate în ajun de Sovietul Suprem (SS) la ședința plenară, care a avut loc pentru prima dată prin Skype.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul organului legislativ al autoproclamatei RMN, inițiativa respectivă a venit din partea guvernului, care consideră că trecerea la plata pensiilor și a salariilor angajaților din sectorul public prin transfer bancar va asigura eficiența plăților respective și va reduce cheltuielile pentru plata salariilor și pensiilor.

Cu toate acestea, pensionarii pentru limita de vârstă au dreptul să aleagă: să primească banii fără numerar prin bancă, acasă sau la casieria organizației care acordă prestaţiile.

„Pentru ei, trecerea la card nu este necesară. Dar noi îndemnăm toți cetățenii să treacă la plăți fără numerar. Într-adevăr, statul cheltuieşte anual aproximativ jumătate de milion de dolari pentru livrarea pensiilor. Aceasta este o sumă importantă. Dacă o vom economisi, banii îi putem folosi în alte scopuri”, a spus președintele Comisiei pentru politică economică, Oleg Vasilatii.

În prezent, în Transnistria, aproximativ 90% dintre angajații statului primesc bani pe card și doar o treime din pensionari.

Printr-o altă hotărâre, parlamentul a obligat magazinele și întreprinderile comerciale să asigure, începând cu 1 ianuarie 2021, posibilitatea achitării mărfurilor prin plată fără numerar, cu ajutorul cardului uneia dintre băncile comerciale din Transnistria.

„Am creat condițiile pentru ca cetățenii noștri, inclusiv pensionarii, la dorinţă, să treacă la plăți fără numerar. Acordăm o perioadă suficient de mare pentru ca toată lumea să se pregătească. Responsabilitatea este prevăzută după șase luni de la introducerea mecanismului obligatoriu”, a explicat Vasilatii.

Obligația de a oferi cumpărătorului posibilitatea de a plăti cu cardul nu se aplică la activități precum comerţul la piețe, târguri și expoziții, în chioșcuri și corturi comerciale, în școli și policlinici. Se permite comercializarea numai contra numerar și la vânzarea din cisterne: lapte, cvas, bere, vin, pește viu. De asemenea, şi în cazul în care punctul comercial se află într-un loc în care nu există nicio modalitate de conectare la Internet.

„Vrem să economisim banii publici care sunt cheltuiţi pentru organizarea circulaţiei de numerar și pentru remunerarea muncii casierilor. De asemenea, limităm posibilitatea evaziunii fiscale în rețelele comerciale. Totodată, scade şi posibilitatea infecției cu coronavirus prin intermediul bancnotelor”, a spus Vasilatii.

Deocamdată, ponderea plăților fără numerar în rulajul comerțului cu amănuntul în Transnistria este de numai 7%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.