Transnistria şi Găgăuzia

​PAGUBELE PROVOCATE DE CORONAVIRUS ÎN TRANSNISTRIA SUNT CU MULT MAI MARE DECÂT SE AȘTEPTASE

15 mai, 2020

Situația în economia Transnistriei ca urmare a pandemiei de coronavirus s-a dovedit a fi mult mai proastă decât se așteptase. Despre aceasta s-a vorbit în ajun, în cadrul unei conferințe online cu președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, cu conducerea guvernului, a Sovietului Suprem, cu miniștrii și adjuncții acestora, precum și cu șefii administrațiilor orăşeneşti şi raionale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul administrației liderului de la Tiraspol, şedinţa a durat câteva ore, timp în care ministrul dezvoltării economice, Serghei Obolonik, a informat că, în aprilie, industria ușoară a stagnat cu 40% în comparație cu datele din 2019, industria constructoare de mașini – cu 84% %, sectorul electrotehnic – cu 37%.

„Inițial, s-a prognozat o scădere a producției cu 5,5%, ceea ce ar duce la o scădere a veniturilor bugetare cu 288 mil. ruble ($17,9 mil.). Acum, cel mai probabil scăderea va fi de 10%, cu o diminuare corespunzătoare a veniturilor publice”, a spus el.

Conform prognozei prezentate de ministrul finanțelor, Tatiana Kirova, „veniturile totale ale bugetului republican care scad pot constitui 416 mil. ruble”.

Pentru a reduce la minimum deficitul bugetar auster, guvernul a propus să fie revizuite programele investiționale ale întreprinderilor din complexul energetic şi de combustibili, să fie suspendată finanțarea diferențelor inter-tarifare, să fie amânată plata datoriilor, să fie înghețate sau reduse mai multe programe de stat. Dar chiar și ţinând cont de aceste măsuri, rămâne neasigurată o parte din deficitul bugetar în sumă de 243 mil. ruble.

În acest sens, a fost discutată problema „suspendării temporare sau reducerea parțială a finanțării unor programe precum repararea și reconstrucția trotuarelor, construcția parcărilor, iluminatul stradal, amenajarea teritoriilor, procurarea tehnicii şi echipamentelor speciale, modernizarea blocurilor alimentare ale școlilor”. De asemenea, vor fi reduse cheltuielile ce ţin de reparația drumurilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.