Transnistria şi Găgăuzia

BANCA CENTRALĂ TRANSNISTREANĂ: SITUAŢIA PE PIAŢA VALUTARĂ A TRANSNISTRIEI ESTE STABILĂ ŞI ECHILIBRATĂ

27 mai, 2020

Situaţia pe piaţa valutară poate fi calificată drept stabilă şi echilibrată, susţine prim-vicepreşedintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Alexei Melnic.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul guvernului regiunii, despre aceasta el a declarat la şedinţa Consiliului coordonator, care s-a reunit în ajun pentru a discuta situația din economie, sectorul bancar și de pe piaţa valutară în contextul pandemiei de COVID-19.

Drept confirmare a cuvintelor sale, Melnic a spus că, în aproape cinci luni, cererea de valută străină a constituit $270,1 mil., iar oferta a fost de $274,4 mil.

„Cu toate acestea, există riscuri. Din cauza întăririi rublei transnistrene în raport cu valutele străine (inclusiv rubla rusească), are de suferit competitivitatea prețurilor la întreprinderile orientate spre export. Din acest motiv, cererea la mărfurile lor este în scădere, ceea ce duce, respectiv, la lipsa veniturilor în valută. În plus, este anticipată o scădere a remitențelor din străinătate”, a spus el.

Referindu-se la sistemul bancar, Melnic a atras atenția la faptul că depozitele la termen ale populației nu au suferit modificări semnificative, acestea fiind unul dintre cei mai importanți indicatori care formează sursele financiare ale băncilor. Lichiditatea sectorului bancar este la un nivel bun și chiar mai mare decât valorile normative.

Totodată, bancherul a vorbit şi despre datele privind ajustarea condițiilor contractelor de creditare, având în vedere starea de urgență.

„Din 23 martie, Banca Centrală atenţionează băncile să ia măsuri pentru susţinerea clienților. De atunci, au fost restructurate 129 de contracte cu persoane juridice în sumă totală de 293,3 mil. ruble, 236 de contracte cu antreprenori în sumă de 23,7 mil. ruble și 26 701 contracte individuale în sumă de 443,7 mil. ruble”, a conchis el.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.27 14:41 Victor
    Capital bencii sunt prea mic!
  2. 2020.05.27 14:44 Stesa
    Oni tam sami sebea uspocaivaiut, ponimaea cachie rischi pered nimi stoeat na samom dele.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.