Transnistria şi Găgăuzia

CRISTINA LESNIC: CARACTERUL DIALOGULUI ÎNTRE CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL S-A SCHIMBAT ESENŢIAL ÎN PERIOADA PANDEMIEI

29 mai, 2020

Caracterul dialogului între Chişinău şi Tiraspol s-a schimbat esenţial în perioada pandemiei, susţine vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul dezbaterilor video "Dialogul între Chişinău şi Tiraspol în perioada crizei", ea a menţionat că "pandemia a schimbat contururile negocierilor, a scos noi circumstanţe în evoluţia lor".

"Aceasta se referă în primul rând la durabilitatea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. După declanşarea crizei epidemiologice şi instituirea stării de urgenţă în Moldova, regiunea transnistreană practic s-a autoizolat. Credem că hotărârile autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova trebuie să se extindă pe întreg teritoriul său, dar Transnistria a introdus măsuri oglindă", a declarat reprezentantul politic al Republicii Moldova în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit ei, după introducerea regimului de urgenţă, caracterul dialogului la nivelul grupurilor de lucru, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea pentru combaterea răspândirii virusului, s-a schimbat dramatic".

"Autoizolarea regiunii transnistrene, sub pretextul pandemiei, a început la mijlocul lunii aprilie, iar după ultima decizie a aşa-numitei conduceri a regiunii, a fost prelungită până la 15 iunie. Această situaţie ţine de accesul limitat în regiune nu numai pentru agenţii economici, ci şi pentru demnitari. După ce conducerea regiunii a luat astfel de decizii, se atestă probleme în ceea ce priveşte libera circulaţie, inclusiv accesul la servicii medicale de calitate. Amintesc că în regiune trăiesc 320 de mii de cetăţeni ai Moldovei, care sunt practic lipsiţi de acces la astfel de servicii în dreapta Nistrului", a spus ea.

Ea afirmă că "de câteva ori Chişinăul a primit refuz de la Tiraspol în privinţa şedinţei grupului de lucru pe problemele de sănătate".

"Ne-am adresat la OMS pentru ca organizaţia să monitorizeze instituţiile medicale de pe malul stâng. Această problemă a fost apoi extrem de politizată de Tiraspol. Deşi încercăm să evităm această abordare, pentru noi este important ca acum să vorbească medicii. La şedinţa comisiei permanente a OSCE din 30 aprilie, majoritatea diplomaţilor participanţi au confirmat că Chişinăul se confruntă cu obstacole în ceea ce priveşte cooperarea cu Tiraspolul în gestionarea crizei", a spus Lesnic.

Ea a calificat drept "propagandă şi minciuni" declaraţiile Tiraspolului despre blocarea de către Chişinău a importului de medicamente în regiune, deoarece "importul preparatelor medicale care au primit certificatul corespunzător de la Agenţia Medicamentului s-a dublat în perioada pandemiei".

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.29 12:52 David
    Dna Lesnic totdeauna are argumente tare inpotriva separatistilor din Tiraspol...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.