Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI A DECLARAT CĂ LA SFÂRŞITUL LUNII IULIE – ÎNCEPUTUL LUNII AUGUST SE VA ÎNTÂLNI CU LIDERUL TRANSNISTRIEI

26 iunie, 2020

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august se va întâlni cu liderul Transnistriei. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, la emisiunea sa „Președintele răspunde” de pe reţelele sociale.

„Avem un dialog, rezolvăm problemele care apar. În perioada pandemiei de coronavirus, partea transnistreană a instalat în Zona de Securitate mai multe puncte de control, ceea ce a creat dificultăți pentru libera circulaţie a cetățenilor. În ultimele zece zile, aceste probleme au început să fie rezolvate. Sperăm că toate punctele de control instalate fără coordonare vor fi eliminate”, a spus Dodon.

El a menţionat că, la sfârșitul săptămânii viitoare, va vizita mai multe localităţi din stânga Nistrului, subordonat administrativ Chișinăului, pentru a afla situația la fața locului.

„La sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august, mă voi întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski pentru a discuta întreaga gamă de probleme”, a spus Dodon.

El a menționat, de asemenea, că problema reglementării transnistrene a fost unul dintre subiectele de discuție cu șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, care a avut loc în ajun, la Moscova.

În acest context, el a remarcat că pregătirile pentru evacuarea și nimicirea munițiilor rusești sunt în desfășurare, iar procesul ar putea fi reluat anul viitor.

„Se discută subiectul evacuării și nimicirii munițiilor ruseşti din Transnistria. Discutăm această problemă în mod cuprinzător, inclusiv cu colegii noștri din OSCE, în cadrul negocierilor „5+2”. Se elaborează măsuri concrete, care vor fi apoi discutate cu partenerii externi. Sperăm că acest proces va începe anul viitor”, a spus Dodon.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, timp de trei ani și jumătate de aflate la guvernare, Igor Dodon și Vadim Kranoselski au desfăşurat șase întâlniri oficiale și una neformală. Ultima întâlnire oficială a avut loc pe 29 octombrie 2019, iar la începutul lunii noiembrie trecut, ei au organizat o întâlnire neformală cu familiile, vizitând o serie de atracții din orașul Bender din stânga Nistrului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.