Transnistria şi Găgăuzia

COMISIA PARLAMENTARĂ ÎNDEAMNĂ COMUNITATEA INTERNAŢIONALĂ SĂ CONDAMNE POLITICA DISTRUCTIVĂ A TIRASPOLULUI ÎMPOTRIVA LOCUITORILOR DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

03 iulie, 2020

Comisia parlamentară pentru securitate naţională condamnă acţiunile ilegale ale administraţiei de la Tiraspol în Zona de Securitate şi a îndemnat organizaţiile internaţionale să atragă atenţia la încălcarea drepturilor omului în regiune.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat joi, în cadrul unui briefing, preşedintele acesteia, deputatul democrat Alexandru Jizdan, care a spus că instalarea de către Tiraspol a celor 37 de posturi în Zona de Securitate este ilegală şi încalcă drepturile omului.

"Restrângerea drepturilor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului la libera circulaţie în Zona de Securitate şi împiedicarea observatorilor militari de a merge la locul incidentelor reprezintă încălcări grave atât ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cât şi ale obligaţiilor părţii transnistrene. Escaladarea situaţiei în Zona de Securitate prin acţiunile ilegale ale Tiraspolului compromite măsurile de consolidare a încrederii", a spus el.

În numele fracţiunii, el a cerut ca administraţia regiunii în termen de trei zile să-şi revizuiască comportamentul faţă de cetăţeni şi să revină la reglementarea paşnică a problemelor.

"Îndemnăm organizaţiile internaţionale să sprijine eforturile Guvernului şi Parlamentului de a restabili situaţia în Zona de Securitate. Propunem să condamnăm comportamentul Tiraspolului, ale cărui acţiuni încalcă procesul de reglementare şi respectarea drepturilor omului", a spus Jizdan.

El a mai îndemnat Misiunea OSCE şi toţi negociatorii "5+2" să acorde o atenţie prioritară preocupărilor Chişinăului cu privire la politica distructivă a Tiraspolului în privinţa locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. "Solicităm implicarea reprezentantului special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE privind reglementarea transnistreană şi a Consiliului Europei şi agenţiile ONU corespunzătoare în monitorizarea respectării drepturilor omului în regiune", a spus deputatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.03 13:11 Grigore
    De ce asa de moale, pozitia trebue sa fie mult mai dura!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.