Transnistria şi Găgăuzia

MISIUNEA OSCE ÎN MOLDOVA ESTE ÎNGRIJORATĂ ÎN LEGĂTURĂ CU NOILE RESTRICŢII DE CIRCULAŢIE ÎN TRANSNISTRIA

03 iulie, 2020
<mt_str50>

Misiunea OSCE în Moldova ș-ai exprimat „profunda îngrijorare cu privire la anularea inopinată de către partea transnistreana a permiselor pentru locuitorii de pe malul stâng de a călători pe malul drept al Moldovei”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al Misiunii OSCE.

„Acest pas are un impact grav asupra oamenilor și afectează negativ consolidarea încrederii în procesul de reglementare. Avem nevoie de mai multă libertate de mișcare, nu mai puțină”, a declarat șeful Misiunii, Claus Neukirch.

El a îndemnat autorităţile regiunii să nu creeze obstacole artificiale pentru libera circulaţie a locuitorilor.

„Deși sunt necesare măsuri de ocrotire a sănătății pentru a preveni răspândirea COVID-19, trebuie să existe un mecanism funcțional care să permită oamenilor să călătorească spre locurile lor de muncă, să aibă acces la asistență medicală și alte nevoi urgente chiar și în timpul pandemiei”, a subliniat Neukirch.

De asemenea, Misiunea OSCE a îndemnat administraţia Transnistriei să desfiinţeze toate punctele de control instalate în ultimele cinci luni. Este vorba de 37 de puncte mobile, care au fost instalate în Zona de Securitate pe Nistru fără a coordona cu Chişinăul şi participanţii la formatul de negocieri „5+2”.

În ajun, acțiunile administrației transnistrene au provocat un miting pe podul dintre orașele Rîbniţa și Rezina. Nemulțumirea oamenilor a fost cauzată de decizia autorităților de a anula permisele folosite de locuitorii din localităţile de frontieră pentru a merge la muncă pe malul drept. Acum, la întoarcerea acasă, ei sunt obligaţi să stea în carantină 14 zile.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.04 12:11 Olesea
    De ce ei nu asculta pe nimeni?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.