Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL TRANSNISTRIEI A DECLARAT CĂ NU POATE FI VORBA DE RETRAGEREA FORŢELOR DE MENŢINERE A PĂCII DIN REGIUNE

30 iulie, 2020

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că nu poate fi vorba de retragerea forţelor de menţinere a păcii din regiune. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în cadrul ceremoniei de depunere a florilor la Arca Păcii, instalată în anul 2017 între Tiraspol şi Bender.

Ceremonia a avut loc miercuri cu ocazia aniversării a 28-a de la venirea pacificatorilor ruși în Transnistria și începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

„Operațiunea unică de menținere a păcii, care activează pe malurile Nistrului, nu și-a pierdut relevanța și valoarea în cei 28 de ani şi până acum prezența militară rusă rămâne componenta de bază a menținerii păcii în Transnistria, a cărei particularitate este că în componenţa forţelor de menţinere a păcii intră reprezentanți ai părților conflictului”, a spus Krasnoselski.

El a subliniat că „cel mai important rezultat al operațiunii pacificatoare pe Nistru este menţinerea păcii”.

„Discuţiile despre faptul că operațiunea ar trebui să fie eliminată treptat sau reformată sunt inadecvate. Problema rămâne, problema moldo-transnistreană a Republicii Moldova este în continuare deschisă, de aceea nu se poate vorbi despre retragerea forțelor ruse de menținere a păcii”, a subliniat liderul transnistrean.

În cadrul întrevederii de lucru din ajun, Președintele Moldovei, Igor Dodon, și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au confirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Despre aceasta Dodon a scris pe pagina sa de facebook.

Operațiunea de menținere a păcii în Transnistria se desfășoară în conformitate cu Acordul „cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, semnat de președinții Rusiei și Moldovei la 21 iulie 1992. Operațiunea este realizată de forțele comune de menținere a păcii, din care actualmente fac parte 402 de militari ruși, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și 10 observatori militari din partea Ucrainei. Pacificatorii îşi desfăşoară serviciul la 15 posturi staționare și puncte de control, amplasate pe segmentele-cheie ale Zonei de Securitate de pe Nistru.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.