Transnistria şi Găgăuzia

EXPERT: ALEGERILE DIN TRANSNISTRIA SUNT CA UN MECI DE FOTBAL CU O SINGURĂ ECHIPĂ

10 septembrie, 2020

Viitoarele alegeri parlamentare şi locale din Transnistria din 29 noiembrie "vor fi ca un meci de fotbal în care pe teren va ieşi o singură echipă - partidul "Обновление" ("Reînnoire"), pentru a câştiga aceste alegeri cu un scor sigur".

Potrivit agenţiei INFOTAG, această opinie a fost exprimată într-un interviu de către directorul adjunct al Institutului pentru Cercetări Socio-Politice şi Dezvoltare Regională (Tiraspol) Andrei Mospanov, care consideră că, totuşi, aceste alegeri vor fi diferite în comparaţie cu cele precedente.

El a reamintit că, drept urmare a recentei reforme, numărul mandatelor de deputaţi la toate nivelurile a fost redus semnificativ, în special numărul de locuri în parlament, care a scăzut de la 43 la 33, iar pragul de participare la vot a fost anulat.

"Din punct de vedere politic, pragul de participare a fost un factor important de mobilizare atât pentru cetăţeni, cât şi pentru politicieni. Dacă, în condiţiile nerecunoaşterii internaţionale a RMN, prezenţa la alegeri se dovedeşte a fi prea mică, atunci vor fi mulţi inamici care vor întreba: pe cine reprezintă autorităţile transnistrene?", se îngrijorează expertul.

Conform previziunilor sale, viitorul Soviet Suprem va deveni cel mai liniştit, în comparaţie cu structurile parlamentare anterioare.

Astăzi, organul legislativ transnistrean a încetat să fie principalul producător de ştiri politice şi funcţionează din ce în ce mai mult ca un fel de "consiliu de administraţie", aprobând, în general, deciziile deja convenite. El este compus aproape în întregime din persoane cu legături în mediul de afaceri mari şi mijlocii. Şi în legislatura viitoare această omogenitate va creşte doar ", a remarcat expertul.

El nu împărtăşeşte opinia despre necesitatea organizării alegerilor în Transnistria în conformitate cu sistemul de partide sau cu introducerea unui model mixt de alegeri, întrucât în ​​regiune "sistemul partidelor politice nu există încă nici în faza de germene".

"Puteţi citi pe site-ul Ministerului Justiţiei că în RMN sunt înregistrate zece partide. Dar 7 dintre ele există doar acolo, în registrul Ministerului Justiţiei; alte două partide sunt mai mult moarte decât vii. Este important ca sistemul partidelor să apară nu numai "de sus", ci şi "de jos"; într-un mod evolutiv, şi nu prin manipulare şi tehnologii politice; astfel încât partidele să aibă un sprijin public real. Da, ar putea fi necesar să se înmoaie cerinţele legislaţiei transnistrene cu privire la numărul de membri ai partidelor; dar, în acelaşi timp, fiţi de acord, ele totuşi nu pot fi formate în niciun fel din doar 10-20 persoane ", a spus Mospanov.

Potrivit acestuia, întrucât astăzi în societatea transnistreană "nu există o cerere vizibilă de aderare la partide, deocamdată nu are nici un sens renunţarea la sistemul electoral majoritar".

În ceea ce priveşte consiliile locale, Mospanov consideră că ele "repetă calea şi soarta Sovietului suprem de cândva".

"Vocea deputaţilor lor nu se mai aude la fel de bine ca în anii 90 ai secolului trecut, în perioada formării statului transnistrean. Aş vrea ca acest lucru să se schimbe, pentru că cel mai aproape de alegători este totuşi deputatul orăşenesc, raional şi sătesc", a conchis el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.10 10:45 Galina
    Oni tam doigraiutsa cac doigralsea Lucasenco!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.