Transnistria şi Găgăuzia

IGOR DODON: “UN PROIECT DE DOCUMENT PRIVIND SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN VA FI PREZENTAT ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI VIITOR”

24 septembrie, 2020

Președintele Igor Dodon a declarat că un proiect de document privind soluționarea conflictului transnistrean va fi prezentat în prima jumătate a anului viitor. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, el a spus acest lucru miercuri în timpul dezbaterilor generale în cadrul celei de-a 75-a Adunare Generală a ONU, care are loc online.

„Adoptarea unei decizii politice finale și semnarea documentelor respective privind o soluționare completă a conflictului transnistrean ar trebui să se bazeze exclusiv pe inițiativele și propunerile formulate nemijlocit de către Republica Moldova, dar nu pe cele elaborate în afara țării. Prin urmare, vom depune eforturile necesare pentru ca un prim proiect al Parametrilor de bază și al principiilor modelului final de soluționare să fie elaborat rapid și transmis în prima jumătate a anului următor tuturor participanților la formatul „5+2” și părților interesate pentru a fi discutat și, sperăm foarte mult, găsit numitorul comun pentru o soluție a conflictului”, a spus Dodon.

El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că în prezent au loc „intervenții în echilibrul de securitate în lume și, mai cu seamă, în regiunea Europei de Est, unde se află și Republica Moldova”.

„În pofida eforturilor depuse, constatăm lipsa unor progrese palpabile în depășirea conflictelor de durată. Încă din 1992, atât în cadrul ONU și OSCE, cât și în cadrul altor platforme internaționale, Republica Moldova a abordat în permanență subiectul reglementării conflictului transnistrean. În pofida eforturilor depuse, suntem nevoiți să constatăm că până în prezent conflictul transnistrean rămâne nesoluționat”, a spus președintele.

El nu exclude faptul că motivele constau în „lipsa voinței politice corespunzătoare din partea unor actori implicați, prin existența intereselor economice tenebre ale unor cercuri din diferite țări ale regiunii în care ne aflăm, dar și prin caracterul geopolitic puternic pronunțat al problemei transnistrene”.

„În acest sens, subliniem importanța unei abordări constructive din partea tuturor actorilor angajați în cunoscutul format „5+2”și mandatat să identifice soluția finală a conflictului în cauză”, a spus Dodon.

El și-a exprimat încrederea că „statele garante (în cadrul formatului 5 + 2 - Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, precum și observatorii din Uniunea Europeană și Statele Unite -„I.”) și observatorii vor depune eforturi suplimentare pentru identificarea rapidă a unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile”.

„Această soluție urmează să aibă la bază respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, cu adoptarea statutului special regiunii transnistrene și asigurarea garantată a drepturilor politice, economice și sociale ale populației din această regiune a țării”, a spus preşedintele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.25 10:47 Stanislav
    Dodon mecitaet, cito nicomu ne vredno...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.