Transnistria şi Găgăuzia

PREȘEDINTELE IGOR DODON A AFIRMAT CĂ EXISTĂ PREMIZE BUNE PENTRU SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

25 septembrie, 2020

Președintele Igor Dodon a afirmat că există premize bune pentru soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit agenției de presă INFOTAG, el a spus aceasta vineri în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”, de pe rețelele de socializare.

„Am vorbit despre acest lucru în discursul meu recent, la reuniunea Adunării Generale a ONU. Și ne vom mișca în această direcție. Vom dezvolta principiile de bază. Nu este nevoie să deschidem parantezele acum, mai întâi trebuie să discutăm cu Transnistria și, desigur, în formatul 5 + 2”, a spus Dodon.

Potrivit acestuia, trebuie mai întâi definite „lucrurile comune pentru un stat unitar - frontierele, justiția, sistemul bancar, economia”.

„Și apoi – ceea ce rămâne la nivel local. Ca și cu Găgăuzia, în acest caz este necesară delimitarea împuternicirilor (între centru și autoritățile locale - „I.”) cu Transnistria. Cu siguranță vom discuta cu administrația transnistreană, aceștia fiind aleși de locuitorii din regiune. Numai prin dialog se poate rezolva această problemă”, a subliniat președintele.

Potrivit preşedintelui, un astfel de proiect de document va fi dezvoltat la Chișinău în viitorul apropiat.

„Acest document ar trebui elaborat nu la Moscova, nu la Washington, nu la Bruxelles, ci la Chișinău. Acesta ar trebui să fie proiectul nostru, moldovenesc, coordonat în țară, precum și cu partenerii externi. Și abia apoi să ne mișcăm în această direcție”, a spus Dodon.

Răspunzând la întrebări, el și-a exprimat regretul că autoritățile din Transnistria au decis să prelungească până la 1 decembrie măsurile restrictive care interzic intrarea și ieșirea cetățenilor din regiune.

„Sunt foarte dezamăgit de această decizie a Transnistriei. Noi lucrăm în această direcție. OSCE, de asemenea, lucrează. Sperăm că se va găsi o soluție în viitorul apropiat”, a spus Dodon.

În urmă cu trei săptămâni, el a spus că va discuta această problemă într-o discuţie la telefon cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Însă, respectiva conversație telefonică nu a mai avut loc. Săptămâna aceasta, la propunerea liderului transnistrean, Consiliul Suprem al Transnistriei a decis prelungirea măsurilor restrictive privind libera circulație, invocând înrăutăţirea situației epidemiologice.

Vorbind în timpul dezbaterii generale de la cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU, Igor Dodon a declarat săptămâna aceasta că proiectul parametrilor și principiilor de bază pentru soluționarea conflictului transnistrean va fi prezentat cât mai curând posibil.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.26 14:45 Dumitru
    Dl Dodon ghidste ce declara?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.