Transnistria şi Găgăuzia

ZDENEK KREJCI: СEHIA VA SUSȚINE R. MOLDOVA, CARE ESTE UN STAT PRIORITAR ÎN COOPERAREA PENTRU DEZVOLTARE

16 octombrie, 2020

Ambasadorul Cehiei la Chișinău, Zdenek Krejci, a declarat că țara lui va sprijini R. Moldova – țară prioritară în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a spus, în ajun, înaintea lansării lucrărilor privind implementare a proiectului în domeniul ecologic, care va fi realizat în raionul Vulcănești.

„R. Moldova este unul dintre statele prioritare pentru Republica Cehă în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare. Am implementat cu succes un proiect de înhumare a pesticidelor inutilizabile, care se află în satul Cişmichioi, de asemenea, am introdus un șir de programe sociale în autonomia găgăuză”, a spus ambasadorul.

Bașcanul Irina Vlah a remarcat „importanța proiectelor, care vizează păstrarea sănătății cetățenilor”.

„Acesta este deja al doilea proiect ecologic implementat cu sprijinul Republicii Cehe în regiunea Vulcănești. Peste 100 de persoane lucrează aici la stație, al cărei teritoriu este poluat. Orașul este situat în apropiere. Sunt sigur că acest proiect va contribui la reducerea nivelului de boali în rândul locuitorilor”, a declarat bașcanul.

Proiectul de atenuare a riscului de contaminare la stația „Moldelectrica” presupune o evaluare a situației ecologice a solului și apei subterane. În 1970, la stație a avut loc o explozie, care a dus la poluare. Deșeurile au fost îngropate în patru gropi, unde potrivit estimărilor experților se conțin până la 20 de tone de material contaminat.

Experții vor prelua până la 1400 de probe. Fântânile vor avea o adâncime de 2,5 metri. Analizele vor fi procesate în Republica Cehă. La finalizarea acestor lucrări, va fi elaborat un proiect de curățare a zonei contaminate. Proiectul este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația DEKONTA. Angajații companiei cu echipamente specializate deja se află la Vulcănești.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.16 11:45 Ana
    Ambasada Cehiei si Cehia ca stat sa fac multe cheste bune si frumoasa pentru noi moldovenii.
  2. 2020.10.16 11:47 David
    Noi toti si Moldova ca stat trebue sa spunem cetatanii din Republica Ceha mersi mult.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.