Transnistria şi Găgăuzia

LA COMRAT SE DESFĂȘOARĂ FORUMUL „INVEST GĂGĂUZIA -2020”

23 octombrie, 2020

Forumul internațional de investiții „Invest Găgăuzia -2020” se desfășoară pentru a VI-a oară la Comrat.

Potrivit agenției INFOTAG, forumul se desfășoară într-un format neobișnuit – în aer liber, pe teritoriul stadionului orașului Comrat, modernizat cu susținerea investitorilor, în conformitate cu toate măsurile de siguranță.

Vineri, la deschiderea evenimentului premierul Ion Chicu a menționat că în pofida dificultăților cu care se confruntă R. Moldova și întreaga lume din cauza pandemiei – R. Moldova și UTA Găgăuzia renasc, întrucât se fac investiții masive în infrastructură și sunt lansate zeci de șantiere de construcție. Potrivit lui, doar în acest an, s-au alocat 220 milioane de lei pentru construcția drumurilor în regiunea de sud pe o distanță de 105 km.

„Aceste eforturi, investiții sunt în primul rând un răspuns la această provocare și instrumentul principal al Guvernului pentru a susține economia. Sunt investiții masive în infrastructură, cheltuieli substanțiale și pe partea socială, astfel încât economia să se poată dezvolta, iar statul să acorde suport prin acțiuni concrete. Dezvoltarea infrastructurii este condiția de bază pentru atragerea investitorilor străini în țara noastră”, a declarat Chicu.

De asemenea, prim-ministrul a enumerat avantajele țării noastre pentru investitori, menționând situația financiar-bancară „sănătoasă”, finalizarea cu succes a Programului cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce reprezintă un criteriu solid pentru comunitatea externă.

„Suntem la etapa finală de încheiere a unui nou program cu FMI. Avem toată încrederea din partea partenerilor de dezvoltare și sub acest aspect”.

Un alt avantaj reprezintă programul ambițios de industrializare a țării, fiind lansată în acest an dezvoltarea a 18 platforme industriale multifuncționale în diverse raioane.

Premierul a numit Găgăuzia „un exemplu reușit de atragere a investițiilor străine”.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că pandemia de coronavirus „a fost cea care a arătat conducerii regiunii punctele slabe ale economiei acesteia”.

„Am identificat industrializarea autonomiei și digitalizarea economiei drept principalele noastre priorități. În prezent, avem lansate construcții în mai multe locuri din regiune. Investițiile în acestea reprezintă zeci de milioane de euro. Doar pentru construcția șoselelor de centură – lângă Comrat și Vulcănești – au fost cheltuiți deja 56 de mil. de euro (102 km). În total aproximativ 220 de mil. de lei au fost cheltuiți pentru construcția/reparația drumurilor. Aproximativ 10 mii de constructori au fost asigurați cu locuri de muncă, cu un salariu mediu de 10 mii de lei. 20 de mil. de lei au fost cheltuiți pentru infrastructura Zonelor Economice Libere, iar rezidenții acestira au investit încă 5 mil. de euro ”, a spus ea.

Forum internațional de investiții „Invest Găgăuzia -2020” se va desfășura pe parcursul a două zile. În cadrul acestuia participă delegații din Rusia, Turcia, România, Belarus, Italia și alte țări. Subiectele principale la deschiderea oficială s-au axat pe noile provocări și modele de cooperare economică în contextul pandemiei de coronavirus, oportunitățile și perspectivele de investiții pentru dezvoltarea regiunii, măsurile de îmbunătățire a climatului de afaceri și atragerea investițiilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.23 18:53 Faina
    Vlah a aratat la toti ca ea este lider adavarat!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.