Transnistria şi Găgăuzia

UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ ÎN VIITORUL APROPIAT NU VOR EXISTA SCHIMBĂRI EVIDENTE ÎN SOLUȚIONAREA CONFLICTULUI DE PE NISTRU

23 noiembrie, 2020

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Moldovei, Ion Leahu, consideră că în viitorul apropiat nu se vor produce schimbări evidente în soluționarea conflictului de pe Nistru. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a scris într-un comentariu cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova.

Potrivit lui, „ Federația Rusă a venit până acum doar cu propuneri care nu puteau fi acceptate, neavând de fapt scopul de a soluționa problema transnistreană”.

Ion Leahu atenționează că „soluția nu poate fi în nici un caz federalizarea, pentru că regiunea separatistă nu întrunește condițiile unui asemenea proces”.

„În următoarea perioadă, în reglementarea conflictului transnistrean nu se va produce o schimbare vizibilă. Moscova este foarte cointeresată de status quo și va fi foarte interesată de asumarea de către Chișinău a obligației de a rambursa Moscovei „datoria pentru gaze” în mărime de $7 mlrd., care a fost garantată încă în anii 90. Maia Sandu, fiind economist, va găsi soluția pentru a demonstra că Chișinăul nu-i datorează nimic Moscovei și că banii trebuie să-i întoarcă Tiraspolul”, a menționat expertul.

El consideră că puține se vor schimba până când nu se va forma o majoritate parlamentară pro-vestică și un Guvern cu abordări asemănătoare.

„Va trece multă vreme până președintele va avea posibilitatea să colaboreze cu un Guvern sau Parlament onest în acest sens. Majoritatea parlamentară e ostilă Moldovei, iar Guvernul e numit de această majoritate”, a menționat Leahu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.23 16:55 Galina
    Clar lucru, inca asteptam 30 de ani...
  2. 2020.11.23 19:36 Alina
    Moldova trebue sa dicteaza si propunna niste solutii!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.