Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL LE-A PERMIS TRANSNISTRIENILOR DIN STRĂINĂTATE SĂ VINĂ LA ALEGERI

24 noiembrie, 2020

Autoritățile transnistrene vor deschide frontierele pe 29 noiembrie pentru locuitorii regiunii care sunt temporar în străinătate (inclusiv pe malul drept al Nistrului – „I”), astfel încât aceștia să poată vota la alegerile deputaților de toate nivelurile.

Potrivit agenției INFOTAG, această decizie a fost luată, în ajun, în cadrul şedinţei sediului operaţional al Transnistriei, sub conducerea liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Astfel, s-a hotărât că în ultima duminică a lunii noiembrie, care este considerată unica zi de vot în regiune, „cetățenilor din Transnistria li se va oferi posibilitatea să treacă frontiera de la 7:00 la 21:00 în ambele direcții”. La intrare, potențialilor participanți la vot li se va emite un bilețel corespunzător, care trebuie prezentat în aceeași zi la întoarcere.

În același timp, s-a luat o decizie „de a introduce practica testării obligatorii a tinerilor care trec sistematic frontiera transnistreană în legătură cu desfășurarea studiilor în instituții de învățământ care nu se află la locul lor de reședință, ci pe teritoriul altor state (în principal în Moldova –„I.”)”. În prezent, sunt înregistrați 519 astfel de studenți, dintre care 355 trec frontiera o dată pe săptămână și 164 – zilnic.

În același timp, sediului operaţional al Transnistriei a explicat că „este vorba atât de transnistrenii care studiază în afara regiunii, cât și de locuitorii altor state care își fac studiile în Transnistria”.

Toți aceștia „sunt acum obligați să efectueze testul PCR convenţional (Reacţie de Polimerizare în Lanţ) o dată la două săptămâni din cont propriu și să prezinte un certificat corespunzător la trecerea frontierei. În absența unui certificat, intrarea în Transnistria va fi restricționată din cauza „unui risc serios de import al infecției din țările vecine, pe teritoriul cărora nivelul de răspândire al COVID-19 este foarte ridicat”.

Între timp, în regiune situația cu COVID-19 este destul de dificilă.

Potrivit datelor de luni dimineață, 2 271 de purtători ai virusului sunt tratați în centrele de Coronavirus din Transnistria. Spitalele sunt ocupate în proporție 78% (luând în considerare paturile amplasate suplimentar). Există 37 de pacienți grav bolnavi spitalizați în unitățile de terapie intensivă. 1 827 de persoane se află în autoizolare la domiciliu. De la începutul pandemiei, 211 de persoane au decedat din cauza COVID-19, iar 7 153 de persoane s-au vindecat (67% din cazuri).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.24 18:41 Fima
    Cine stie poate cineva vinba la alegerile separatistilor?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.