Transnistria şi Găgăuzia

ÎN TRANSNISTRIA ȘI DONBAS RUSIA ESTE PREZENTĂ CA „PARTE LA CONFLICT”: AMBASADORUL UCRAINEI MARKO SHEVCHENKO

01 iunie, 2021

Atât în Transnistria, cât și în Donbass, „Rusia este prezentă ca parte la conflict”, spune ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Shevchenko.

Potrivit INFOTAG, într-un interviu pentru glavcom.ua, diplomatul a spus că depinde de Rusia cât va dura acest lucru.

„Având în vedere eforturile autorităților moldovenești, vedem, în afară de recunoașterea Transnistriei ca parte la conflict și negocierile directe cu Transnistria, în afară de stabilirea negocierilor directe în anumite zone, Tiraspol continuă să insiste că nu face parte din Moldova. Moldova nu este de acord categoric cu acest lucru. Dar şi Rusia, apropo, că nu recunoaște Transnistria ca fiind independentă”, a spus ambasadorul.

El a menționat că poziția Ucrainei în procesul de negociere cu privire la soluționarea transnistreană în formatul “5 + 2” nu s-a schimbat de mulți ani.

„Această poziție este respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a reamintit diplomatul.

Potrivit acestuia, Transnistria este o parte integrantă a Moldovei, care poate avea un statut special în conformitate cu legislația sa.

„Ucraina, spre deosebire de ceilalți mediatori, nu insistă asupra unui sau altui statut și nu susține nicio federalizare. Ucraina este pregătită să sprijine orice plan de soluționare, orice statut, dacă nu este încalcată integritatea teritorială, suveranitatea și securitatea națională a Moldovei”, a subliniat Marko Shevchenko.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2021.06.01 12:57 Victor
    Sunt de acord cu dl Marco, el are dreptate.
  2. 2021.06.01 15:23 Dorina
    Din pacate Moldova nu poate singura sa rezolva acest conflict, ca si Ucraina in Donbas.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.