Transnistria şi Găgăuzia

VINERI, VA AVEA LOC PRIMA ÎNTREVEDERE ÎNTRE NEGOCIATORII ȘEFI DE LA CHIȘINĂU ȘI TIRASPOL DIN ULTIMII DOI ANI

03 septembrie, 2021

Vineri, va avea loc prima întrevedere în ultimii doi ani între negociatorii șefi de la Chișinău și Tiraspol. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat, în ajun, negociatorul șef de la Chișinău, viceprim-ministrul, Vlad Kulminski, la postul „TVR-Moldova”.

El a menționat că întrevederea cu negociatorul Transnistriei Vitali Ignatiev va avea loc vineri la biroul OSCE din Bender.

„În cadrul acesteia, vor fi discutate subiecte de interes reciproc, precum și problemele cu care se confruntă cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului”, a spus Kulminski.

Potrivit lui, va fi discutată și posibilitatea organizării unei runde de negocieri în formatul „5+2”, pe care intenționa să o desfășoare președinția suedeză în cadrul OSCE.

„Cu părere de rău, negocierile în formatul „5+2” și-au pierdut eficacitatea în ultimii 10-12 ani, cu toate acestea, ar trebui continuate, deoarece nu s-a găsit încă nicio alternativă”, a subliniat vicepremierul.

Un alt subiect la reuniunea de vineri va fi abordarea problemei interdicției impuse de Ucraina cu privire la intrarea pe teritoriul său a autoturismelor cu numerele de înmatriculare ale RMN nerecunoscute.

„Este necesar să ne asigurăm că locuitorii din regiune nu suferă de pe urma acestei decizii”, a spus Kulminski.

Începând cu data de 1 septembrie curent, a fost pus în aplicare mecanismul, conform căruia accesul în traficul rutier internaţional şi trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar pentru mijloacele de transport înregistrate conform dispoziţiilor generale ale legislaţiei Republicii Moldova, în corespundere cu Decizia protocolară din 24 aprilie 2018. Autorităţile moldovene au solicitat amânarea interdicţiei de trecere a frontierei moldo-ucrainene cu numerele transnistrene până la 10 ianuarie 2022, dar Kievul nu a răspuns la această solicitare, după ce termenele au fost deja amânate de două ori. Potrivit autorităţilor de la Kiev, a trecut destul timp din 2018 şi transnistrenii care doresc să participe la traficul rutier internaţional au putut obţine plăcuţele de înmatriculare neutre necesare pentru acest lucru. La rândul său, Tiraspol a făcut apel către toți participanții la negocieri în formatul „5+2” cu o propunere „să fie organizate consultări cu privire la situația creată”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.03 16:12 Efim
    Nu cred ca el este specialist in acest domeniu...
  2. 2021.09.05 16:17 Jaclin
    Pentru Moldova acum este principala ca targhet - pozitia SUA si UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.