Transnistria şi Găgăuzia

ÎN 2022, AUTORITĂȚILE TRANSNISTRENE INTENȚIONEAZĂ SĂ LANSEZE UN PROIECT DE SPRIJINIRE A ANTREPRENORILOR

26 octombrie, 2021

Guvernul Transnistriei a găzduit o prezentare „a proiectului de acordare a sprijinului de stat antreprenorilor începători „Afacerea mea”, dezvoltat de Ministerul Dezvoltării și Economiei în colaborare cu Ministerul Finanțelor, Fondul de Rezervă de Stat, Agenția de Investiții și Banca Centrală”.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul web al Cabinetului regional de miniștri, viceprim-ministrul Sergiu Obolonic a explicat că proiectul va fi implementat în două direcții. Prima prevede alocarea de granturi pentru antreprenorii începători, a doua – pentru finanțarea costurilor pentru subvenționarea unei părți din ratele dobânzilor la împrumuturile avantajoase de la autorități.

„Prima sumă este un grant, este un fel de garanție, sau sumă de cofinanțare, care va permite băncii să participe, adică să ofere un credit cu aviz pozitiv, iar grevarea acestui credit va fi compensată prin subvenţionarea ratei dobânzii”, a spus el.

Un antreprenor începător va putea investi fondurile primite în achiziția, reconstrucția și construcția de clădiri, utilaje, echipamente, transport. Programul include domenii de activitate precum industria prelucrătoare și turismul intern.

Mărimea unui împrumut concesional nu poate depăși $5000 în cazul antreprenorilor individuali și $10000 în cazul persoanelor juridice. Perioada de rambursare este de 3 și, respectiv, 5 ani.

Una dintre condițiile prealabile este participarea unui potențial beneficiar de sprijin cu fonduri proprii. Potrivit estimărilor preliminare, în 2022, aproximativ 24 de antreprenori din start-up cu cele mai promițătoare proiecte de afaceri vor deveni beneficiari ai proiectului.

Proiectul va intra în faza activă în al doilea trimestru al anului 2022. Suma totală de finanțare pentru proiectul „Afacerea mea” se va ridica la 1,1 milioane de ruble. Până la mijlocul lunii noiembrie, proiectul este planificat să fie examinat în ședință de Guvern.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.