Transnistria şi Găgăuzia

UN EXPERT PUNE LA INDOIALĂ FAPTUL CĂ LIDERUL UCRAINEI „VA LOVI TRANSNISTRIA”

29 iunie, 2022

Directorul Institutului de studii socio-politice și dezvoltare regională din Tiraspol, Igor Șornikov, consideră că amenințările președintelui ucrainean Volodyimyr Zelensky la adresa Transnistriei sunt „doar amenințări”.

După cum relatează Infotag, astfel a comentat el, într-un interviu acordat RIA Novosti, declarațiile recente ale lui Zelensky de la o întâlnire cu omologul său moldovean, Maia Sandu, precum că „orice acțiuni pe teritoriul ocupat temporar al Moldovei - în Transnistria, care vor amenința Ucraina, vor primi un răspuns”.

„În pofida fețelor tensionate ale delegației moldovenești și a pompării militariste a spațiului informațional al Republicii Moldova înainte de această întâlnire, să fim sinceri: până acum nu știm nimic despre începerea livrărilor de arme letale occidentale către Moldova. În plus, nici armata moldovenească, nici societatea moldovenească nu sunt pregătite pentru un scenariu militar. Și Ucraina, pe fundalul unei situații extrem de dificile în Donbass, nu prea este pregătită să întindă linia frontului pe încă 400 de kilometri (porțiunea transnistreană a graniței moldo-ucrainene - „I.”), încălcând stabilitatea regională la nord de zona strategică importantă Odesa”, a spus expertul.

În opinia sa, „nici Tiraspolul, nici Chișinăul, nici Kievul, nici Moscova nu vor să destabilizeze regiunea”.

„Chiar și în capitalele europene, probabil, nu ar fi încântați de apropierea ostilităților de granițele UE. Dar anglo-saxonii, cu siguranță, ar fi fericiți de escaladarea războiului în Europa. Cred că, dacă vor avea loc provocări pe Nistru, aceasta va fi opera Londrei și Washingtonului”, a subliniat Şornikov.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2022.06.29 15:44 Fima
    Este o pozitiea corecta, asa si este in realitate/

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.