Transnistria şi Găgăuzia

PARLAMENTUL GĂGAUZIEI ESTE INDIGNAT CĂ MOLDOVA A OBȚINUT STATUTUL DE CANDIDAT LA UE FĂRĂ A ȚINE CONT DE OPINIA AUTONOMIEI

07 iulie, 2022

Adunarea populară a Găgăuziei (APG) și-a exprimat indignarea că Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE fără a ține cont de opinia autonomiei. Potrivit Infotag, acest lucru se arată în declarația adoptată ieri de parlamentul de la Comrat.

În declaraţie se menţionează că APG este împuternicită să „participe la implementarea politicii interne și externe a Republicii Moldova în problemele legate de interesele poporului găgăuz”. Potrivit documentului, până acum „APG nu s-a pronunţat referitor la statutul de candidat la UE acordat Moldovei, pentru ca autorităţile Găgăuziei să nu fie acuzate că au creat obstacole pe calea europeană a Moldovei”.

Potrivit APG, „procesul de obținere a acestui statut de către Moldova a fost netransparent și pentru că reprezentanții Găgăuziei n-au participat la acesta”. APG a declarat că „guvernul și parlamentul Republicii Moldova neglijează intenționat interesele Găgăuziei”.

Potrivit declarației, „autoritățile Moldovei n-au ținut cont de opinia locuitorilor Găgăuziei, exprimată la referendumul din 2014: atunci aproape 99% dintre locuitorii autonomiei au votat pentru dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea”. (Referendumul s-a desfășurat pe cheltuiala unor oameni de afaceri, autoritățile moldovenești l-au declarat drept ilegal, iar Procuratura generală a deschis un dosar penal în această privință – „I.”).

Pe de altă parte, autorii declarației mizează pe sprijinul Uniunii Europene, menționând că obținerea statutului de candidat pentru Republica Moldova ar trebui să contribuie la extinderea atribuţiilor Găgăuziei.

„Considerăm că autoritățile Republicii Moldova au o șansă istorică de a-şi arăta adevăratele intenții în susținerea valorilor de drept europene și implementarea practică a atribuţiilor politice și economice ale UTA Găgăuzia, inclusiv reprezentarea garantată în parlament. Dacă Chișinăul își ignoră obligațiile de garant al împuternicirilor autonomiei, APG se va adresa conducerii Uniunii Europene pentru ajutor în apărarea drepturilor și împuternicirilor, cerând UE să devină garant al respectării acestora”, se arată în declarație.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2022.07.07 14:40 Victor
    Cred ca ei nu au dreptate.
  2. 2022.07.07 14:46 Eva
    Eto uje sveh naglosti s ih storoni, poluceaetsea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.