Transnistria şi Găgăuzia

VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE: CHIȘINĂUL ESTE ÎN FAVOAREA MENȚINERII DIALOGULUI ȘI A STATUS QUO-ULUI

15 august, 2022

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Chișinăul este în favoarea menținerii dialogului cu Tiraspolul și a actualului status quo. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru el a afirmat într-un interviu acordat pentru jurnal.md.

„Republica Moldova este în favoarea menținerii dialogului și a status quo-ului și în niciun caz nu va contribui la dezghețarea conflictului, dar dacă avem această sursă de conflict, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție. Mulți observatori politici consideră că există un interes pentru destabilizarea situației interne din Moldova. În asemenea condiţii, conflictul transnistrean poate juca un rol sinistru. Dezghețarea lui ar putea deveni o mare problemă pentru noi toți, o criză de proporții reale”, a recunoscut Serebrian.

El a subliniat că „din moment ce avem acest focar de conflict, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor”. În acest context, el a atras atenția asupra declarațiilor negociatorului transnistrean Vitali Ignatiev, care a anunțat recent la Moscova dorința Transnistriei de a deveni parte a Rusiei.

„Am fost surprinși de aceste afirmații, pentru că nu fac decât să adauge tensiune, tensiune inutilă. Dimpotrivă, încercăm să arătăm deschidere maximă. Până în iunie, când Moldova a primit statutul de țară candidată la UE, Tiraspolul a asigurat atât Kievul, cât și Chișinăul că dorește să fie cât mai departe de orice implicare în conflict sau resuscitarea unui conflict armat. Dar aceste declarații ale Tiraspolului în situația actuală au sunat aproape de rău augur”, consideră Serebrian.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.