Reportaje

17.10.2002 ILIA STAMAT, EX-CANDIDAT LA POSTUL DE BAŞCAN AL GĂGĂUZIEI, ACUZĂ CONDUCEREA REPUBLICII DE GRAVE ÎNCĂLCĂRI ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ DIN ACEASTĂ REGIUNE (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢI

Chişinău, 17 octombrie. (INFOTAG). Ilia Stamat, ex-candidat la postul de başcan al unităţii administrativ-terito riale Gagauz-Yeri, afirmă că conducerea republicii a comis mai multe încălcări grave în cadrul campaniei electorale care se desfăşoară în această regiune.

El a menţonat joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în incinta agenţiei INFOTAG, că reprezentanţii partidului de guvernămînt fac tot posibilul pentru ca Gheorghe Tabunşcik, candidatul comuniştilor, să cîştige scrutinul din 20 octombrie.

Ilia Stamat a precizat că, contrar legislaţiei electorale, comuniştii au pus la dispoziţia candidatului lor toate resursele administrative: automobile de serviciu, oficii, telefoane, mijloace de informare în masă etc. În plus, agitaţie în favoarea lui Gheorghe Tabunşcik fac mai toţi membrii guvernului, circa jumătate din deputaţii din parlament, preşedintele republicii, precum şi alte persoane oficiale.

El a spus că pînă şi buletinele de vot şi ştampilele pe care trebuie să le aplice alegătorii sînt făcute şi se păstrează la conducătorul staff-ului electoral al lui Gheorghe Tabunşcik.

Ilia Stamat susţine că a sesizat de nenumărate ori Comisia Electorală a Găgăuziei despre aceste încălcări, "însă, deoarece este condusă de un membru al Partidului Comuniştilor, ea nu a examinat nici o sesizare".

Ilia Stamat a calificat excluderea sa din cursa electorală de către Comisia Electorală a Găgăuziei drept o încercare de răfuială politică din partea conducerii republicii. El afirmă că alegătorii săi sînt de orientare de centru-stînga şi Partidul Comuniştilor mizează că, după excluderea lui Ilia Stamat, acest segment de electorat va vota pentru Gheorghe Tabunşcik.

"Consider că, dacă nu voi fi restabilit de către Tribunalul de la Comrat în cursa electorală, alegătorii mei nu vor ieşi la alegeri. În acest caz, scrutinul ar putea să nu aibă loc şi de aceasta ne poate convinge un calcul simplu: la alegerile din 6 octombrie au participat circa 42% din alegători, 17% dintre care au votat pentru mine. Pentru ca alegerile din 20 octombrie să aibă loc, la ele trebuie să participe o treime din alegători, iar dacă electoratul meu nu va veni la urnele de vot, este clar care va fi rezultatul", a spus el.

INFOTAG precizează: Comisia Electorală a Găgăuziei l-a exclus pe Ilia Stamat din cursa electorală la data de 15 octombrie, pe motiv că mai multe semnături ale alegătorilor, colectate în favoarea sa, au fost falsificate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.