Reportaje

06.11.2002 CONDUCEREA "EUROCREDITBANK" NU ESTE ÎMPOTRIVĂ CA STATUL SĂ DEVINĂ ACŢIONARUL BĂNCII...

Chişinău, 6 noiembrie. (INFOTAG). Conducerea băncii comerciale EuroCreditBank, succesoarea Petrolbank-ului, susţine că nu este împotrivă ca statul să devină acţionarul băncii. O declaraţie în acest sens a făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în incinta agenţiei INFOTAG, preşedintele consiliului de administraţie al EuroCreditBank, Alexandru Jolondcovschi.

După cum a transmis anterior agenţia INFOTAG, statul pretinde la cota sa parte în EuroCreditBank, dat fiind faptul că concernul Neftegasgroup, care a fondat Petrolbank prin intermediul a trei firme-satelit, datorează Guvernului Republicii Moldova suma de $10 mln.

Acum cîţiva ani, guvernul a transferat concernului respectiv suma de $28 mln. pentru asigurarea republicii cu produse energetice în sezonul rece al anului. Neftegasgroup a importat în Moldova resurse energetice în valoare de doar $18 mln. Ulterior, concernul a folosit cele $10 mln. rămase pentru crearea Petrolbank-ului.

Alexandru Jolondcovschi a amintit că în prezent statul se află în litigiu cu şapte foşti acţionari ai Petrolbank-ului şi actuali acţionari ai EuroCreditBank. Potrivit afirmaţiilor sale, în cazul în care aceştia vor pierde procesul, statul va putea pretinde la circa 19% din acţiunile EuroCreditBank.

El a menţionat că cota statului, care iniţial pretindea 100, iar apoi circa 60% din acţiunile Petrolbank-ului, acum s-a diminuat pînă la 19%, ca urmare a creşterii capitalului băncii.

"În cazul în care judecata va da cîştig de cauză statului, guvernul va fi binevenit în calitate de acţionar minoritar al EuroCreditBank şi va fi tratat la fel ca şi oricare alt acţionar al băncii", a spus Alexandru Jolondcovschi.

Preşedintele consiliului de administraţie a menţionat că acţiunile pe care Procuratura Generală le întreprinde împotriva a şapte acţionari ai băncii "nu au nici un efect asupra operaţiunilor efectuate de EuroCreditBank şi nu afectează deloc activitatea acesteia.

"Banca este deschisă pentru afaceri şi noi acceptăm depozite de la oricine, iar foarte curînd vom începe chiar să acordăm credite consumatorilor moldoveni", a spus Alexandru Jolondcovschi.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.