Reportaje

26.11.2002 ANGAJATORII SÎNT INDIGNAŢI DE FAPTUL CĂ GUVERNUL ADOPTĂ DECIZII FĂRĂ A SE CONSULTA CU PATRONATUL (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢIA INFOTAG)

26.11.2002 ANGAJATORII SÎNT INDIGNAŢI DE FAPTUL CĂ GUVERNUL ADOPTĂ DECIZII FĂRĂ A SE CONSULTA CU PATRONATUL (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢIA INFOTAG)

Chişinău, 26 noiembrie. (INFOTAG). Confederaţia naţională a patronatului (CNP) este indignată de faptul că guvernul a aprobat proiectele de legi privind bugetul asigurărilor sociale pe anul 2003 şi privind inspecţia înainte de expediţie fără a se consulta cu sindicatele şi cu CNP.

Leonid Cerescu, preşedintele confederaţiei, a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la agenţia INFOTAG, că guvernul „a încălcat contractul colectiv de muncă pe anul 2002, care prevede examinarea preliminară de către patronat a tuturor proiectelor de legi cu caracter social şi economic”.

În opinia CNP, guvernul a încălcat decizia convenită cu comisia tripartită pentru negocieri colective precum că în anul 2003 vărsămintele agenţilor economici la bugetul asigurărilor sociale vor constitui 27%. Sub presiunea organismelor financiare internaţionale, acestea au fost lăsate la actualul nivel - de 29%.

“Implementarea asigurării de sănătate obligatorii, cu defalcarea a 4% din fondul de salarii, va agrava şi mai mult situaţia angajatorilor şi a angajaţilor”, consideră Cerescu.

Anatol Cîşlaru, preşedintele societăţii „Carmez”, a afirmat că „întreprinderea respectivă va trebui să achite în anul viitor în bugetul asigurărilor sociale şi în fondul de asigurare de sănătate 700-800 de mii de lei – aproape jumătate din venitul anual”.

Patronatul se opune categoric, de asemenea, adoptării de către parlament a proiectului de lege privind inspecţia înainte de expediţie.

„Implementarea inspecţiei, de la 1 decembrie 2002, de către compania SGS, a avut un impact negativ asupra producătorilor de mărfuri autohtoni. Aceasta este ineficientă în combaterea contrabandei şi nu contribuie la sporirea vărsămintelor la buget”, a afirmat Vladimir Florea, vicepreşedinte al CNP.

El a opinat că inspecţia înainte de expediţie nu ar trebui să fie obligatorie, iar pe piaţă să aibă dreptul să presteze aceste servicii cîteva companii.

Patronatul a expediat o scrisoare preşedintelui Vladimir Voronin, speakerului Eugenia Ostapciuc, reprezentanţei Băncii Mondiale şi a FMI, prin care propune să se înceapă negocieri multilaterale pentru a se găsi o variantă de compromis pentru implementarea în Moldova a inspecţiei înainte de expediţie.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.