Reportaje

27.11.2002 PD PLEDEAZĂ PENTRU RIDICAREA ROLULUI DOCTRINEI SOCIAL-DEMOCRATE ÎN SOCIETATEA MOLDOVENEASCĂ (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢIA INFOTAG)

Chişinău, 27 noiembrie. (INFOTAG). Partidul Democrat (PD) pledează pentru ridicarea rolului doctrinei social-democrate în societatea moldovenească. Declaraţii în acest sens a făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în incinta agenţiei INFOTAG, liderul PD, Dumitru Diacov.

Potrivit spuselor sale, în acest scop PD, în colaborare cu Partidul Socialist Francez şi cu Fundaţia „Jean Jaures“ (Franţa), va organiza sîmbătă la Chişinău o conferinţă internaţională cu tema: "Doctrina social-democrată - baza dialogului social în Moldova".

La conferinţă sînt invitaţi să participe experţi din Moldova şi din Franţa, precum şi reprezentanţi ai unui spectru larg de partide - începînd de la social-liberali şi terminînd cu socialiştii şi comuniştii.

Participanţii la conferinţă urmează să se pronunţe asupra oportunităţii organizării în anul 2004 a unui forum al tuturor forţelor social-democrate din Moldova.

Dumitru Diacov susţine că nu este normală situaţia cînd în Moldova predomină doar două extreme politice - comuniştii şi Partidul Popular Creştin Democrat. În opinia sa, pe lîngă aceste două formaţiuni, în Moldova sînt necesare minimum încă alte două forţe politice puternice - una de centru-dreapta şi alta de centru-stînga.

El a menţionat că din cea de-a doua ar trebui să facă parte majoritatea partidelor de centru, care şi-au declarat adeziunea la valorile social-democraţiei.

Liderul PD şi-a exprimat regretul că segmentul politic social-democrat din Moldova nu este unul consolidat. În opinia sa, acest lucru se întîmplă din mai multe cauze: lipsa de cultură politică în Moldova, agresivitatea şi egoismul manifestat de unii lideri politici etc.

Dumitru Diacov este de părerea că o fuziune imediată a forţelor de orientare social-democrată, practic, este imposibilă, deoarece procesul trebuie pregătit o anumită perioadă de timp. În opinia sa, ar fi bine dacă partidele de această orientare ar reuşi să creeze un bloc electoral comun pentru alegerile locale din primăvara anului 2003, în cadrul căruia şi-ar testa forţele şi ar verifica nivelul de pregătire pentru viitoarea fuziune.

El a comunicat că, la momentul actual, PD discută posibilitatea creării acestui bloc, în special, cu Alianţa Social-Democrată din Moldova şi cu Alianţa Independenţilor.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.