Reportaje

17.12.2002 UCM VA PARTICIPA LA ALEGERILE LOCALE ÎN MOD INDIVIDUAL...

17.12.2002 UCM VA PARTICIPA LA ALEGERILE LOCALE ÎN MOD INDIVIDUAL...

Chişinău, 17 decembrie. (INFOTAG). Uniunea Centristă din Moldova (UCM) va participa la alegerile locale din primăvara anului 2003 în mod individual. Acest lucru l-a comunicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în incinta agenţiei INFOTAG, preşedintele formaţiunii, deputatul Mihai Petrache.

Liderii UCM consideră că constituirea blocurilor electorale nu întotdeauna este benefică. În primul rînd, pentru că participarea la alegeri în comun nu permit partidelor să-şi evalueze ponderea electorală reală, iar în al doilea rînd - pentru că raporturile dintre aliaţi se schimbă chiar a doua zi după alegeri.

Mihai Petrache a declarat că formaţiunea sa este pentru consolidarea forţelor politice, în general, şi a celor de centru, în particular, dar acest proces trebuie să fie precedat de un examen politic serios, cum ar fi, de exemplu, alegerile locale.

În opinia sa, toate partidele ar trebui să participe la acest scrutin în mod individual şi, în baza rezultatelor obţinute, să iniţieze negocieri privind o eventuală fuziune cu alte formaţiuni.

"Numai astfel va fi posibil de văzut cine şi ce cedări poate face în procesul de unificare a forţelor politice", a spus el.

Mihai Petrache a mai spus că unificarea forţelor politice ar trebui să aibă la bază principii programatice şi idei, dar nu să se producă doar de dragul fuziunii şi cu cine se nimereşte.

Liderul UCM susţine că, în funcţie de rezultatele alegerilor locale, unele partide ar trebui să se gîndească dacă, în genere, are rost să activeze mai departe, iar altele - la posibilitatea unificării pentru participarea în comun la alegerile parlamentare din 2005.

Mihai Petrache a spus că, deocamdată, este greu de evaluat şansele partidelor din Moldova în ceea ce ţine de cîştigarea alegerilor locale.

INFOTAG precizează: UCM a fost constituită în anul 2000 şi, pînă în prezent, a participat doar la un singur scrutin - alegerile parlamentare anticipate din februarie 2001. La aceste alegeri, UCM a făcut parte din blocul electoral "Alianţa Braghiş", care a obţinut peste 13 procente din sufragii şi s-a clasat pe locul doi, după Partidul Comuniştilor.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.