Reportaje

23.12.2002 MOLDOVA VA TRECE LA UN SISTEM UNIC DE CALCULARE ŞI ACORDARE A PENSIILOR (CONFERINŢE DE PRESĂ LA AGENŢIA INFOTAG)

Chişinău, 23 decembrie. (INFOTAG). Republica Moldova va trece, în scurt timp, la un sistem unic de calculare şi acordare a pensiilor. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care urmează să fie prezentat spre adoptare parlamentului la începutul anului 2003.

Anghelina Apostol, viceministru al muncii şi protecţiei sociale, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate în incinta agenţiei INFOTAG, că, în prezent, pensia diferitelor categorii de persoane este calculată în mod diferit: foştii deputaţi primesc pensii în baza Legii cu privire la statutul deputatului, funcţionarii publici - în baza Legii cu privire la serviciul public etc.

"O asemenea procedură nu este tocmai corectă, deoarece pentru fiecare angajat, indiferent de postul său, în bugetul Fondului Social este alocată aceeaşi parte din salariu - 29%", a spus viceministrul.

Potrivit afirmaţiilor sale, statul are dreptul să fixeze unele suplimente la pensii pentru anumite categorii, însă, dacă acest lucru se va întîmpla în viitor, sumele respective vor fi plătite din bugetul de stat, dar nu din cel social, în care contribuţia cetăţenilor este egală.

Anghelina Apostol a comunicat că, conform proiectului de lege, majorarea vîrstei de pensionare va fi stopată pentru următorii cinci ani. Potrivit reformei sistemului de pensionare, începută în anul 1998, vîrsta de pensionare urma să se majoreze treptat din an în an pînă la atingerea plafonului de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 60 de ani pentru femei. În prezent, ea constituie 62 de ani pentru bărbaţi şi 57 de ani pentru femei.

Documentul mai prevede şi indexarea anuală a pensiilor în funcţie de evoluţia salariului mediu şi a ratei inflaţiei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.