Reportaje

ORGANIZAŢIA „JURIŞTII PENTRU DREPTURILE OMULUI” FACE PUBLICĂ LISTA PERSOANELOR VINOVATE DE PEDEPSIREA MOLDOVEI LA CEDO

19 februarie, 2009
ORGANIZAŢIA „JURIŞTII PENTRU DREPTURILE OMULUI” FACE PUBLICĂ LISTA PERSOANELOR VINOVATE DE PEDEPSIREA MOLDOVEI LA CEDO

Chişinău. Organizaţia „Juriştii pentru drepturile omului” a făcut publică lista persoanelor vinovate de pierderea de către Moldova în anul 2008 a cauzelor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Printre aceştia se numără judecătorii Curţii Supreme de Justiţie Mihail Poalelungi, Mihail Ciugureanu, Nicolae Clima, Tatiana Răducanu, Sveatoslav Moldovan. De la Curtea de Apel în listă apar judecătorii Grigore Zubati, Nelli Budăi, Gheorghe Gorun, Gheorghe Stratan, Mihail Buruian.

La conferinţa de presă susţinută la INFOTAG, avocatul Vlad Gribincea a spus că această listă se elaborează deja al treilea an, scopul ei fiind de a oferi publicului posibilitatea să-i cunoască pe cei vinovaţi de condamnările la CEDO, dar şi să ajute autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres împotriva persoanelor vizate.

„Nu este important de cîte ori apare numele unui judecător în listă, ci lîngă ce dosare el a apărut. Căci ulterior, dacă analizăm anumite nume, apoi aceştia au început să ocupe funcţii mai înalte în domeniul dat”, a precizat Gribincea.

Conform lui, în 2008 CEDO a adoptat 33 de hotărîri în cauze moldoveneşti.

„Dintre acestea în 22 de cazuri Moldova a fost condamnată, pentru care statul nostru a achitat în calitate de despăgubiri 9,7 mln. euro, ceea ce este cu mai bine de 1 mln. de euro mai mult decît bugetul alocat pentru domeniul justiţiei în 2008 de către stat”, a precizat Gribincea.

El a mai spus că în 2008 CEDO a scos de pe rol 22 de cauze moldoveneşti, deoarece s-au găsit soluţii la nivel naţional.

„Din păcate, deşi anual prezentăm această listă, pînă acum practic autorităţile nu au folosit practica de compensarea cheltuielilor de către persoanele care sînt vinovate de condamnarea Moldovei la CEDO”, a spus Gribincea.

El a precizat că Asociaţia „Juriştii pentru drepturile omului” nu cere iniţierea acţiunilor de regres faţă de toţi judecătorii ce apar în listă, ci doar faţă de cei care au comis încălcarea intenţionat sau din culpă gravă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.