Reportaje

UN ANGAJAT AL SERVICIULUI VAMAL A DEZVĂLUIT O SCHEMĂ DE IMPORT ILEGAL DE CARNE

06 august, 2010
UN ANGAJAT AL SERVICIULUI VAMAL A DEZVĂLUIT O SCHEMĂ DE IMPORT ILEGAL DE CARNE

Fostul şef al Direcţiei originea mărfurilor din cadrul Serviciului Vamal, Veaceslav Balacci, a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, o schemă de import fraudulos a produselor din carne.

Potrivit schemei, rezidentul Zonei Economice Libere (ZEL) „Tvardiţa” – SRL „Carne-Sud” – procura de la compania off-shore „Treston Consult LTD”, înregistrată pe Insulele Virgine Britanice, carne de origine braziliană, o aducea în Moldova prin portul Ilicevsk, o prelucra cu sare şi piper la un obiect din strada Valea Bîcului, 5/1 din Chişinău, simulînd procesul de producere a cărnii, şi o vindea în calitate de produs autohton producătorilor de produse din carne din ţară.

„Cît este de serioasă această întreprindere de aşa-numita producere a cărnii putem înţelege din faptul că lunar cheltuielile pentru energia electrică constituiau 511 lei”, a spus el.

„Compania vindea carnea la un preţ de două ori mai mic decît ceilalţi importatori şi producători, deoarece statutul de rezident al ZEL a eliberat-o de taxele vamale”, a spus Balacci, menţionînd că taxele vamale şi TVA care nu au fost achitate constituie $25 mii pentru 20 de tone importate. O altă încălcare a legislaţiei constă în faptul că această companie nu a respectat cerinţa privind exportul a 70% din producţia fabricată la ZEL.

Balacci afirmă că schema a fost încercată pentru prima dată la începutul anului 2010 şi activează pînă în prezent.

Potrivit lui, un colaborator al Centrului Anticorupţie i-a propus mită de pînă la $1 mii pentru fiecare camion introdus în ţară, dar el, fiind pe atunci în funcţia de şef al Direcţiei originea mărfurilor, a respins declaraţia vamală a firmei „Carne-Sud”, lucru pentru care a fost demis din funcţie sub un pretext formal. Instanţa de judecată l-a restabilit în funcţie, dar hotărîrea de judecată încă nu a fost executată.

Balacci a menţionat că s-a expediat scrisori pe marginea încălcărilor depistate la Procuratura generală, la Ministerele Justiţiei, Economiei, Finanţelor, la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), însă nu a primit răspunsuri explicite.

„I-am scris şi preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, dar consilierii lui mi-ai răspuns că trebuie să mă adresez în instanţele de judecată”, a menţionat el.

Potrivit schemei prezentate de el, afară de Serviciul Vamal, în aceasta mai sînt implicate Procuratura Generală, Ministerul Economiei, MAI, CCCEC şi judecători.

Balacci intenţionează să-şi revendice drepturile pînă la restabilirea deplină în funcţie şi îndeamnă jurnaliştii să nu facă nici o legătură între declaraţia lui şi orice alte evenimente politice, partide sau evenimentele care au precedat conferinţa de presă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.