Reportaje

ÎN MOLDOVA A FOST CREAT INSTITUTUL DE MODERNIZARE

01 februarie, 2012
ÎN MOLDOVA A FOST CREAT INSTITUTUL DE MODERNIZARE

În Moldova a fost creat Institutul de Modernizare a Moldovei, a cărei lansare a avut loc miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Directorul Institutului, Vladimir Golovatiuc, a spus că „sarcina organizaţiei neguvernamentale este de a elabora un program complex pentru modernizarea Moldovei, care pînă la sfîrşitul anului va fi propus autorităţilor”.

„Institutul planifică să colaboreze cu toate organizaţiile şi cetăţenii care se ocupă de problemele din domeniul economiei şi sferei sociale. Structura acestuia include patru departamente – economic, social, politic şi cultură şi relaţii internaţionale”, a spus el, menţionînd că „bugetul programului nu necesită investiţii mari”, dar nu a exclus că este posibilă susţinerea sponsorilor, inclusiv de peste hotare.

În opinia lui Golovatiuc, Moldova are nevoie de o transformare complexă, de modernizarea republicii, a ramurilor, a economiei.

El a menţionat că în ţară nu există vreun program cu caracter naţional.

„Programul apropiat de ideal era „Strategia creşterii economice şi reducerii sărăciei (2004-2006)”. Programul s-a încheiat, dar obiectivele principale aşa şi nu au fost atinse. Trebuie schimbat modelul de funcţionare a economiei moldoveneşti”, a spus directorul.

Golovatiuc a menţionat că „dependenţa externă a Moldovei a căpătat forma de vulnerabilitate, republica fiind vulnerabilă la orice şocuri externe şi trăieşte în datorii”.

El consideră că „programul de modernizare a Moldovei nu este pur şi simplu o modă, ci o necesitate”.

„Ţara nu va putea ieşi din situaţia în care se află fără a elabora un astfel de document şi fără a-l realiza. Pentru aceasta este nevoie de consolidare, ca element de bază pentru modernizarea Moldovei. Societatea civilă poate propune autorităţilor un astfel de document, iar statul urmează să-şi intensifice activitatea pentru finanţarea acţiunilor”, a remarcat Golovatiuc.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.