Reportaje

LIDERII SINDICATELOR POLIȚIȘTILOR DIN CINCI STATE S-AU ÎNTÂLNIT LA CHIȘINĂU PENTRU A DISCUTA DESPRE RESPECTAREA DREPTURILOR POLIȚIȘTILOR

19 noiembrie, 2013
LIDERII SINDICATELOR POLIȚIȘTILOR DIN CINCI STATE S-AU ÎNTÂLNIT LA CHIȘINĂU PENTRU A DISCUTA DESPRE RESPECTAREA DREPTURILOR POLIȚIȘTILOR

Liderii sindicatelor polițiștilor din cinci state – Olanda, România, Rusia, Ucraina și Republica Moldova, s-au întâlnit la Chișinău în cadrul conferinței ”Poliția – garant al securității societății. Sindicatul – apărător al drepturilor social-economice ale polițistului” pentru a pune în discuție relațiile dintre autorități și poliție, necesitatea respectării drepturilor polițiștilor și promovarea valorilor democratice în rândul acestora.

Președintele Sindicatul angajaților organelor de forță ”Demnitate” din Republica Moldova, Mihail Lașcu, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG” în cadrul căreia au fost făcute totalurile conferinței, că astfel de întruniri sunt extrem de importante pentru a face un schimb de opinii, a cunoaște experiența altor state în domeniul promovării drepturilor polițiștilor și a stabili parteneriate la nivel internațional.

”Reforma Ministerului de Interne ajunge la final, iar prin organizarea acestei conferințe am dorit să vedem ce s-a reușit și ce nu s-a reușit. Cel mai important este ca în rezultatul acestei reforme, fiecare polițist, indiferent de faptul este sau nu membru al sindicatului, să conștientizeze că se află în serviciul cetățeanului”, a spus Lașcu, precizând că RM trebuie să se apropie de standardele europene, inclusiv și în ceea ce privește respectarea drepturilor polițiștilor.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să precizeze care sunt problemele care încă nu au fost soluționate la capitolul respectării drepturilor polițiștilor, Mihail Lașcu a menționat, în primul rând, problema salarizării insuficiente a polițiștilor.

”Noi am propus ca pentru anul 2014 salariile polițiștilor să fie majorate cu 30% și vom depune toate eforturile pentru ca această inițiativă să fie susținută de autorități. Alte probleme țin de asigurarea cu spații locative a angajaților poliției, condițiile de muncă inadecvate, precum și nerespectarea drepturilor femeilor-polițiste în ceea ce privește îngrijirea copiilor”, a spus liderul Sindicatului ”Demnitate”, precizând că ”un polițist neasigurat calitativ, nu poate asigura eficient securitatea cetățenilor”.
 
Președintele Uniunii Europene a Polițiștilor, Gerrit Van de Kamp, a menționat că promovarea drepturilor sociale și economice ale polițiștilor reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei poliții eficiente care să activeze în beneficiul cetățenilor.

”Poliția trebuie să fie o instituție independentă, bazată pe principii profesionale. În cadrul reformei MAI, Moldova a reușit să divizeze poliția de Ministerul de Interne, astfel încât poliția să se ocupe de asigurarea ordinii publice, iar ministerul de promovarea politicilor în domeniu. Pentru mulți această schimbare este dificilă. Pentru a avea succes, însă, reforma în domeniu trebuie să fie însoțită și de schimbarea mentalității polițiștilor”, a spus Gerrit Van de Kamp, precizând că aceasta este o chestiune esențială dacă Moldova a ales drumul integrării europene.

Liderul Sindicatului polițiștilor din Ucraina, Anatol Onișcic, a menționat că, în țările postsovietice poliția trebuie să renunțe la funcțiile represive în favoarea funcțiilor de prestare a serviciilor.

”Soluționarea problemelor cetățenilor va reuși doar dacă vor fi soluționate problemele polițiștilor. Dacă politica statului este eficientă, atunci și activitatea poliției va fi eficientă și invers”, consideră Anatol Onișcic.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 20.11.2013 04:44:11 Noi
    Politia in Moldova nu are nevoe in sindicatele...
  2. 21.12.2013 08:17:09 Santiwidia
    hi, your music is better than the sencery if you like airforce type stuff, the Dayton Ohio area air force museum is very good .I don't know much about NYC area. so just google and find stuff that way.,..:)

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.