Reportaje

ADEPȚII STATALITĂȚII MOLDOVENEȘTI ACUZĂ CC DE TENTATIVĂ DE LICHIDARE A MOLDOVEI CA STAT

19 februarie, 2014
ADEPȚII STATALITĂȚII MOLDOVENEȘTI ACUZĂ CC DE TENTATIVĂ DE LICHIDARE A MOLDOVEI CA STAT

Adepții statalității moldovenești acuză Curtea Constituțională (CC) că prin decizia sa din 5 decembrie 2013 privind denumirea limbii de stat ”a creat premize juridice pentru lichidarea Moldovei ca stat, formând condiții legale pentru anularea independenței moldovenești”.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, adepții statalității moldovenești au dat citire unei adresări, prin care cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați ”să ia atitudine față de decizia CC, să demonstreze că au demnitate națională și se opun tentativelor revanșarde ale forțelor antistatale”.

”Decizia CC prin care primatul preambulului Declarației de Independență a fost recunoscut asupra Constituției, reprezintă o crimă de stat. Cerem demisia imediată a actualei componențe a CC, pentru profanarea Legii fundamentale și a eforturilor milioanelor de cetățeni în consolidarea statalității moldovenești. Insistăm asupra declarării președintelui României, Traian Băsescu, persona non grata pe teritoriul RM, pentru declarații publice dușmănoase și jignitoare în adresa poporului și statului nostru”, se spune în adresarea către cetățenii RM, citită de către membru grupului de inițiativă Eugeniu Cioroi.

În opinia istoricului Anatol Dubrovschi ”decizia CC a fost susținută din afara țării”, precizând că ”elitele politice din România se tem că recunoașterea limbii moldovenești ar stimula separatismul din România”.

Fostul ambasador al RM în România, Emil Ciobu, consideră că o parte din intelectualitatea din RM nu servește intereselor poporului”.

”Pentru ca limba română să fie recunoscută drept limbă de stat este necesară schimbarea Constituției. Dacă actuala guvernare nu poate face acest lucru înseamnă că este vorba de uzurpare a puterii de stat”, a spus Ciobu.

În opinia istoricului Vasile Stati, ”autoritățile trebuie să conștientizeze că încercările de dezbinare a țării se termină cu sânge”.

”Așteptăm că societatea se va trezi și va lua atitudine față de încercările de lichidare a statalității moldovenești”, a spus Stati.
 
Scriitorul Boris Marian a menționat că decizia CC nu are nimic în comun cu filologia, fiind o decizie totalmente politică.

”Noi nu negăm faptul că limba română și moldovenească sunt aceeași limbă. Dar abordarea acestei probleme înseamnă aruncarea chibritului peste focul politic. Daca autoritățile vor continua în acest mod, atunci situația din Ucraina se s-ar putea repeta și la noi”, avertizează scriitorul, apelând la ”conștiința națională a cetățenilor RM”.  
 
Adresarea a fost semnată de circa 30 de persoane, printre care fostul ambasador al RM în România, Emil Ciobu, Episcopul Marchel, politologul Nicolai Țvеatcov, economistul Visarion Ceșuev, scriitorul Boris Marian, istoricii Victor Stepaniuc, Vasile Stati, Sergiu Nazaria și Anatol Dubrovschi.

”INFOTAG” precizează: Pe 5 decembrie 2013 CC a decis că limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

”Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se menţionează în decizia CC.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 19.02.2014 02:51:05 Ion Patlagica
    Toate zoile si scursurile s-au adunat la aceasta cuferinta de presa.
  2. 19.02.2014 03:21:08 Nic
    Vinzatori de tara care prezinta interesele rusilor in Moldova. Cred ca trebuie trimisi in tara interesele careia il apara.
  3. 19.02.2014 05:54:05 Cristi
    Un dezgust total fata de acesti domni.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.