Reportaje

INSTANȚELE DE JUDECATĂ NU CONSIDERĂ PRIORITAR INTERESUL SUPREM AL COPILULUI – CENTRUL ”LA STRADA”

27 februarie, 2014
INSTANȚELE DE JUDECATĂ NU CONSIDERĂ PRIORITAR INTERESUL SUPREM AL COPILULUI – CENTRUL ”LA STRADA”

Instanțele de judecată din Republica Moldova nu consideră drept prioritar interesul suprem al copilului în cazul în care acesta a fost supus traficului sau abuzului sexual.

La această concluzie au ajuns experții Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” care au efectuat cercetarea ”Eficientizarea mecanismelor legale de protecție pentru asigurarea drepturilor persoanelor traficate, în particular copii”.

Coordonatoarea de programe din cadrul Centrului „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG”, că în cadrul cercetării au fost analizate 26 de dosare penale pe cazurile de trafic a copiilor cu scopul de a identifica bunele practici, dar și lacunele în asigurarea drepturilor copiilor în cadrul procesului de judecată.

”În cadrul cercetării s-a constat că una din principale carențe în examinarea acestor tipuri de dosare reprezintă audierile repetate ale minorilor, fapt care îi traumatizează repetat pe copii. Victima este pusă în situația de a repovesti incidentele abuzive, retrăind astfel stările emoționale prin care a trecut. Acest lucru afectează foarte mult psihicul copilului. Noi considerăm că copiii, victime ale abuzurilor sexuale, trebuie audiate o singură dată, într-o încăpere prietenoasă și doar de către specialiști. De asemenea, audierea trebuie înregistrată video, pentru ca în cazul în care este necesar să fie vizionată înregistrarea și nu audiat repetat minorul”, a spus Daniela Misail-Nichitin.

Ea a menționat că în cadrul audierilor sunt cazuri când abuzatorul se află în aceeași încăpere cu victima, fapt care contribuie la intimidarea celei din urmă. ”Astfel de cazuri trebuie evitate cu desăvârșire, întru-cât sunt extrem de traumatizante pentru copil”, a precizat coordonatoarea de programe.

Potrivit ei, de cele mai multe ori, instanțele de judecată pun accentul pe aspectele procesuale și uită de interesul copilului, iar în consecință abuzatorii sunt achitați.

”Drept urmare, victimele pierd încrederea în organele de drept și în justiție și renunță să-și caute dreptatea. Acest fapt nu contribuie la pedepsirea infractorilor”, a menționat Daniela Misail-Nichitin.

În calitate de confirmare a acestor fapte când organele de drept nu pun în centrul atenției interesul copilului, avocatul Centrului ”La Strada”, Natalia Bayram, a adus exemplul cetățeanului străin, angajat în calitate de consilier al unui minister, care deși a fost învinuit de trafic de copii și abuz sexual, a fost achitat de instanță.

”Procurorii nu au intentat un dosar penal, invocând faptul că respectivul consilier dispunea de imunitate diplomatică. Procurorii nici nu au solicitat anularea imunității pentru a avea temei legal să inițieze un dosar penal. Ulterior, după ce i-a expirat cardul diplomatic, procuratura și-a revizuit decizia privind neînceperea urmării penale. Decizia însă a fost atacă în instanța de judecată, care a decis că începerea urmării penale este ilegală”, a spus Natalia Bayram.

Potrivit avocatului, Curtea Supremă de Justiție i-a achitat și pe complicii consilierului.

”Mai mult, decizia Curții este una rușinoasă, deoarece în ea se spune că vârsta de 17 ani nu este o vârstă vulnerabilă. Curtea a notat că de la 16 ani, copilul se face responsabil de faptul că a fost exploatat sexual. Astfel de decizii, descurajează victimele și, dimpotrivă, încurajează agresorii”, a concluzionat avocatul.

Natalia Bayram recomandă organelor de drept ca imunitatea de diplomat să nu constituie un impediment în examinarea dosarelor privind abuzul copiilor, să fie asigurat accesul victimelor la justiție și să fie create mecanisme de despăgubire a acestora. 

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 27.02.2014 02:11:24 alina
    Interesant la care minister a lucrat acest consilier. Mai mult, acest caz ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritați care pretind că vor in UE.
  2. 27.02.2014 03:35:52 marina
    Mizerii nu oameni acesti consilieri. Bravo La Strada.
  3. 27.02.2014 03:39:14 ina
    Instanțele noastre au grija doar de propriul buzunar. Cine platește acela are câștig de cauza. Sa nu credeti ca judecatorii nu s-au ales cu nimic din ”afacerea” aceasta. Au pun banii in buzunar si l-au achitat pe canalie. dar sa nu creada ca vor putea dormi liniștiti. Vor avea acest fapt pe conștiință toată viața, evident dacă au conștiință.
  4. 27.02.2014 03:40:08 lulu
    mizerii de judecatori ca in Modlova mai rar gasești.
  5. 08.03.2014 10:13:54 vika
    Instituţiile de drept inclusiv CSJ trebuie supuse unui control online. Hotărîrile, deciziile, încheerile etc. trebuie să fie bazate pe LEGE dar nu pe ... intima convingere. Ar fi mai corect de efectuat LUSTRAŢIE(în mod curent) în sistemul judecătoresc, de invitat specialişti din afară ţării pînă cînd ne vom curăţi de murdăria care există în această ramură deoarece tindem să avem un stat de drept.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.