Reportaje

VICTOR PARLICOV SUSȚINE CĂ FUNCȚIA DE DIRECTOR GENERAL AL ANRE NU POATE FI OCUPATĂ DE ALTCINEVA PÂNĂ ÎN 2016 …

11 martie, 2014
VICTOR PARLICOV SUSȚINE CĂ FUNCȚIA DE DIRECTOR GENERAL AL ANRE NU POATE FI OCUPATĂ DE ALTCINEVA PÂNĂ ÎN 2016 …

”Funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate fi ocupată de o altă persoană până în 2016, atunci când expiră mandatul meu confirmat de parlament”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG”, fostul director general al ANRE, Victor Parlicov.

El a menționat că pe data de 6 martie a fost suspendat din funcție pentru un an de zile în urma unei decizii a Curții Supreme de Justiție.

”Coaliția pretins europeană de guvernare a reușit să mă înlăture de la conducerea Agenției, printr-o altă procedură juridică, după ce nu a reușit să facă acest lucru anul trecut. Acum mă bucur să constat că în R.Moldova există voință politică pentru a duce la bun sfârșit un lucru început. Prin acest caz, s-a demonstrat clar că atunci când există voință politică, toate instituțiile statului - SIS, procuratură, instanțele de judecată, își fac bine meseria”, a spus Parlicov, precizând că ”atunci când se dorește, instituțiile statului pot demonstra eficiență – pot demite un demnitar dintr-o funcție inamovibilă”.

El a menționat că au fost deschise mai multe dosare penale în adresa ANRE în care este vizat, precizând că timp de un an de zile ar putea exista decizii de judecată pe numele său.

”Anume aceste decizii ar putea constitui motiv pentru ca parlamentul să-mi ridice mandatul înainte de termen”, a menționat sursa citată.

Parlicov a precizat că în opinia sa, singura problemă reală a R.Moldova este cea a deficitului de voință politică pentru soluționarea problemelor.

”Celelalte argumente care se invocă, cum ar fi lipsa banilor etc., sunt doar pentru a  arunca praf în ochii europenilor”, a spus el.
 
Victor Parlicov a menționat că motivul invocat de instanța de judecată pentru demitere constituie lipsa actualizării a două nomenclatoare și faptul că în cadrul agenției nu a fost instituită o subdiviziune specială care s-ar ocupa de protecția secretului de stat. 

”Aceste învinuiri sunt total nefondate, de vreme ce funcțiile privind secretul de stat au fost delegate unei persoane aparte – directorului Nicolae Răilean. Aș vrea să văd care vor fi sancțiunile pentru cei care vădit acționează în interesul altor state. Din păcate, în raport cu ei nu se ia nicio decizie”, a spus Parlicov, precizând că se bucură pentru faptul că nu mai face parte dintr-un sistem care acționează la comandă.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să precizeze cine îi va îndeplini atribuțiile pe perioada unui an de zile cât nu are dreptul să dețină o funcție publică, Parlicov a declarat că la plecare a semnat două ordine prin care atribuțiile sale au fost delegate la doi directori ANRE – Octavian Lungu și Ghenadie Pârțu. 

Întrebat cu se va ocupa în continuare, Victor Parlicov a menționat că în primul rând va monitoriza activitatea ANRE în calitate de cetățean care cunoaște cum stau lucrurile în interiorul sistemului.

”De asemenea, având în vedere că nu am dreptul să dețin o funcție publică și trebuie să-mi caut o sursă de venit, nu este exclus că mă voi implica în sectorul real sau în anumite proiecte internaționale”, a spus Parlicov.

Totodată, el nu a exclus faptul că s-ar putea implica în politică, având în vedere deficitul de cadre calificate în politică.

Fostul director general al ANRE a mai menționat că toate articolele apărute în presă în ultimul timp în care este defăimat, au fost făcute la comandă pentru a-l denigra în fața opiniei publice.

”Presa a scris că aș avea mai multe apartamente. Eu însă vă comunic că am un singur apartament, cumpărat în anul 2013 din salariul atât de mult discutat. Cert este că apartamentul meu costă mai puțin decât jeep-urile unor demnitari. Presa a uitat să scrie un singur lucru – că stau în chirie și acum, când apartamentul meu se află în reparație”, a spus sursa citată.

”INFOTAG” precizează: Victor Parlicov a devenit director al ANRE după venirea la guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană, în anul 2009. Potrivit algoritmului, acesta reprezenta Partidul Liberal. După criza politică din 2013 și formarea noii Coaliții de guvernare, Parlicov a fost demis din funcție având în vedere că PL a trecut în opoziție. Liberalii au contestat decizia la Curtea Constituțională, iar în septembrie Victor Parlicov a fost repus în funcție.


… AFIRMĂ CĂ A DEVENIT INCOMOD DUPĂ CE A REFUZAT CA ÎN TARIFUL PENTRU GAZE SĂ FIE INCLUSE PIERDERI DE 382 MIL. DE LEI …

”Am devenit incomod sistemului, după ce în anul 2011 am refuzat solicitarea ”MoldovaGaz” de a include în tariful pentru gazele naturale pierderi de 382 mil. de lei (64 mil. m3) care urmau a fi achitate de consumatori”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția ”INFOTAG”, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov.

”În calitate de compromis, atunci ANRE a acceptat includerea în tarif a pierderilor de circa 160 mil. lei (32 mil. m3), adică jumătate din pierderile solicitate. Între timp, am cerut să fie efectuate expertize internaționale, măsurări suplimentare, să aibă loc discuții la nivelul comunității energetice pentru a discuta subiectul. Nu s-a dat curs acestor solicitări”, a spus Parlicov.

Potrivit lui, dacă ar fi fost incluse toate pierderile solicitate, atunci tariful la gazele naturale urma să se majoreze cu circa 2%, însă datorită insistențelor ANRE, acesta s-a majorat cu doar 1%.

”După ce nu am acceptat includerea pierderilor în tarif au început adevăratele probleme și presiuni din partea tuturor care au culminat cu suspendarea mea din funcție în iunie 2012, după care în septembrie am fost repus în funcție. Acum, au găsit alte metode ”tehnice” pentru a mă pune la respect”, a spus  Parlicov.

Fostul director consideră că a existat un consens la nivelul Coaliției de guvernare pentru ca să fie lipsit de dreptul de a conduce ANRE pe parcursul unui an de zile.

”Eu nu cred că Ion Hadârcă (liderul liberal-reformatorilor) controlează judecătoriile sau alte instituții ale statului pentru a le putea influența. Cu siguranță, a existat un consens la nivelul Coaliției, dacă s-a procedat într-o asemenea manieră”, a spus Parlicov.

Mai mult, el susține că Curtea Supremă de Justiție, fără nici un temei, a decis ca ședința din 6 martie să fie cu ușile închise.

”Noi am solicitat ca ședința să fie închisă doar la capitolul secretului de stat și audierea probelor cu caracter personal. Instanța a decis însă ca ședința să fie integral închisă, ceea ce înseamnă că nu există proces verbal, nu există înregistrări audio ale ședinței și nu există martori. Asta în condițiile în care în cadrul ședinței nu a fost prezentată nici măcar o probă cu caracter secret sau caracter personal. Nici reprezentantul Delegației UE nu a avut acces la ședință pentru a vedea cum au fost trasate lucrurile”, a spus Parlicov. 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.