Reportaje

AVOCATUL SOLICITĂ UN PROCES ECHITABIL ÎN PRIVINŢA DOSARULUI BAȘTOVOI

14 martie, 2014
AVOCATUL SOLICITĂ UN PROCES ECHITABIL ÎN PRIVINŢA DOSARULUI BAȘTOVOI

Avocatul Roman Zadoinov cere un proces echitabil în dosarul lui Andrei Baștovoi. Zadoinov a declarat aceasta vineri, într-o conferință de presă la agenția ”INFOTAG”.

”Am preluat acest dosar în luna februarie, după ce Judecătoria Buiucani a emis sentința. M-am convins că dosarul a fost fabricat de la început și până la sfârșit. Acuzații nu trebuie pur și simplu achitați, în nicio țară din lume o asemenea cauză nici nu ar fi ajuns să fie judecată”, a spus Zadoinov.

Avocatul a subliniat că la cererea companiei „Ascom” procesul judiciar a fost închis, contrar regulilor existente, fără un control civil. Există informații că procurorii ar fi executat o comandă din partea familiei Stati, căreia îi aparține compania „Ascom”.

Nu vorbim astăzi de faptul că procurorii ar fi primit mită, nu avem probe. În același timp, sugerăm să fie văzute materialele de pe Internet. Este vorba despre procurorii Cociu și Neaga din procuratura sectorului Buiucani. Anume averea lor a ajuns obiect de discuții în presă, pentru că cheltuielile lor depășesc cu mult veniturile. Aceeași situație este și cu judecătorii care au emis sentința de acuzare. Declarațiile de venituri ale acestora de asemenea au fost publicate recent”, a menționat Zadoinov.

El a amintit că o judecătoare a publicat o opinie separată, subliniind că ”acțiunile lui Baștovoi nu conțin elemente constitutive ale infracțiunii”.

Avocatul a atras atenția la condițiile inumane în care este deținut clientul său în izolatorul de anchetă nr. 13.

”Într-o celulă de cinci metri pătrați sunt instalate patru paturi în două nivele. În celulă se află permanent cel puțin cinci persoane, acolo nu există masă, nici scaune”, a relatat Zadoinov, anunțând că avocații s-au adresat deja în acest sens Curții Europene a Drepturilor Omului.

Svetlana Baștovoi, soția condamnatului, a declarat că dosarul penal ”a fost fabricat la comanda lui Stati, din cauza divergențelor care s-au iscat între acesta și Baștovoi, care a fost vicepreședinte al companiei și responsabil de proiectul „Ascom” din Sudan”.

”El este acuzat de însușire de bani, deși există toate probele că aceasta nu corespunde realității. Este adevărat că soțul mi-a transferat $60 mii, dar acesta este salariul său pe câteva luni. În plus, „Ascom” îi datorează $95 mii din salariu, fapt care de asemenea și-a găsit confirmare în materialele dosarului”, a spus Baștovoi.

Avocatul Dorel Țurcanu a afirmat că ”exact așa a fost fabricat și dosarul altui fost colaborator al „Ascom”, Ion Meșcoi”. Acesta este acuzat că ar fi organizat un atentat asupra lui Anatol Stati și a fiului său, Gabriel.

”Toate acestea, ca și atentatul asupra șefului serviciului de securitate al „Ascom”, Glotov, au fost o înscenare. Aceasta au recunoscut-o martorii, inclusiv Ivan Egorov, care participase la această înscenare la indicația lui Glotov însuși. Noi am prezentat toate documentele în instanță. Dar nici nu puteam presupune măcar că instanța va ignora complet toate probele”, s-a indignat Țurcanu.

Avocații și-au exprimat speranța că Curtea de Apel Chișinău va emite o decizie echitabilă în acest dosar. Ședința CA a fost programată pentru 18 martie.

”INFOTAG” precizează: Pe 21 decembrie, 2013, Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău l-a condamnat pe Andrei Baștovoi la nouă ani de închisoare, iar pe fiul său, Valentin, la opt ani. Ambii sunt acuzați că au adus prejudicii în proporții deosebit de mari companiei „Ascom”, în cadrul căreia au activat. Un alt fost colaborator al „Ascom”, Ion Meșcoi, a fost condamnat la opt ani de închisoare, fiind acuzat de tentativă de organizare a omorului conducătorilor companiei „Ascom”.   

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.