Reportaje

„TINERII MOLDOVEI” ÎNDEAMNĂ CETĂŢENII SĂ SE ALĂTURE MARŞULUI „AICI NU E CRIMEEA”

02 aprilie, 2014
„TINERII MOLDOVEI” ÎNDEAMNĂ CETĂŢENII SĂ SE ALĂTURE MARŞULUI „AICI NU E CRIMEEA”

Mişcarea civică „Tinerii Moldovei” a îndemnat cetăţenii ţării să se alăture duminică marşului „Aici nu e Crimeea”.

Activistul mişcării, Anatol Ursu, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că acţiunea este îndreptată „împotriva ocupaţiei ruse”.

Potrivit spuselor sale, „marşul va începe la ora 14.00, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, de unde coloana va urma până la Piaţa Marii Adunări Naţionale şi apoi la ambasada Rusiei, pentru a solicita retragerea trupelor militare ruse şi încetarea presiunilor asupra Republicii Moldova”.

„Îndemnăm toţi locuitorii Moldovei la unitate, să se pronunţe împotriva agresiunii, conflictelor militare”, a spus Ursu.

Activistul Dinu Plângău a menţionat că „organizatorii marşului se pronunţă nu împotriva populaţiei vorbitoare de limbă rusă, a ruşilor, ci împotriva politicii Rusiei”.

El consideră că Ucraina a fost supusă în Crimeea agresiunii din partea Rusiei, care a încălcat acordurile internaţionale.

„Şi în Transnistria, din cauza prezenţei militarilor ruşi, se aprind spiritele. Acest fapt generează îngrijorarea că Rusia poate aduce forţe armate şi la Chişinău. Anume din această cauză va avea loc marşul cu îndemn la unitate, pentru ca în Moldova să nu se repete evenimentele din Crimeea”, a subliniat Plângău.

Activistul Iulian Dramaţchi consideră că „Moldova trebuie să reacţioneze la pericole, deoarece poziţia de neutralitate nu este eficientă”.

„Agresorul poate ataca fără motive. Exemplu – acapararea Crimeii de către Rusia”, a spus el.

Dramaţchi consideră că „locuitorii Moldovei trebuie să ia exemplu de la ucrainenii din Ucraina de sud şi est, care au desfăşurat acţiuni de protest îndemnând la unitate, la protecţia propriei ţări, astfel, nu au admis invazia militarilor în oraşe”.

Potrivit spuselor sale, „negocierile, care au loc în formatul „5+2”, nu sunt eficiente, deoarece Moldova joacă după regulile impuse de Rusia şi Transnistria”.

Participanţii la conferinţa de presă nu au exclus posibilitatea provocărilor în timpul marşului, din partea adepţilor Rusiei, dar speră că „poliţia va putea asigura ordinea publică”.

„INFOTAG” precizează: Mişcarea civică „Tinerii Moldovei” a fost creată în luna martie. Ea pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România şi desfăşoară în acest sens campania informaţională „Unirea înseamnă…”.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.