Reportaje

AVOCAȚII LUI PETRU POPOVICI (ALIAS MICU) SUSȚIN CĂ AUTORITĂȚILE SE ÎMPOTRIVESC ELIBERĂRII ACESTUIA DIN DETENȚIE

07 aprilie, 2014
AVOCAȚII LUI PETRU POPOVICI (ALIAS MICU) SUSȚIN CĂ AUTORITĂȚILE SE ÎMPOTRIVESC ELIBERĂRII ACESTUIA DIN DETENȚIE

Avocații lui Petru Popovici (alias Micu), care timp de 13 ani își ispășește pedeapsa în penitenciarele din țară, susțin că autoritățile depun toate eforturile pentru ca acesta să nu fie eliberat din detenție pe 12 noiembrie 2014, atunci când îi expiră termenul de pedeapsă.

Avocatul deținutului, Roman Zadoinov, a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG”, că deși legea stabilește clar că după ispășirea pedepsei deținutul trebuie eliberat, autoritățile refuză să se conformeze prevederilor legale.

”Autoritățile consideră că Petru Popovici trebuie menținut sub arest cu orice preț. Pentru aceasta împotriva lui au fost inițiate alte dosare penale, fiind efectuate și percheziții în celulă pentru a descoperi substanțe narcotice. Au fost identificate, inclusiv, şi persoanele care urmau să dea declarații false. De asemenea, pentru a preveni eliberarea lui din detenție au fost pornite dosare penale, care au fost finalizate în aceeași zi. Scopul este unul – de a demonstra că Popovici trebuie ținut sub arest”, a spus avocatul.

În opinia lui, toate aceste acțiuni sunt ilegale și arbitrare, precizând că vor fi atacate la CEDO, unde deja se află pe rol cinci dosare, în privința acțiunilor ilegale ale autorităților pe cazul Popovici.

”Într-un stat de drept, legea trebuie să fie respectată în primul rând de către stat”, a precizat Zadoinov.  

Avocatul Gheorghe Cobzac a menționat că Petru Popovici a fost reținut în anul 2001, fiind acuzat de multiple omoruri la comandă.

”În 2004 a fost condamnat la închisoare pe viață, însă în 2007 a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție pe toate capetele de acuzare legate de omor, fiind învinuit doar de şantaj și samavolnicie, pentru care a fost condamnat la 13 ani de detenție. Între timp, i-au fost inițiate alte două dosare penale, dintre care unul pentru un triplu omor săvârșit în Transnistria în 1998. Însă pe acest dosar au fost deja condamnate cinci persoane. Cel mai grav este că în calitate de martori figurează anume persoanele condamnate pe dosarul respectiv. Deși legea interzice expres acest lucru, la dosar au fost anexate mărturiile acestora precum că omorul ar fi avut anumite tangențe cu Popovici”, a spus avocatul.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG” să precizeze de ce autoritățile se împotrivesc eliberării lui Petru Popovici din detenție, Gheorghe Cobzac a menționat că eliberarea clientului său urmează să aibă loc pe 12 noiembrie 2014, adică în preajma alegerilor parlamentare.

”Eliberarea lui din detenție ar putea fi folosită de către opoziție pentru denigrarea actualei guvernări, fapt care se încearcă a fi evitat cu orice preț. Partidele de la guvernare se tem că dacă va fi eliberat înainte de alegeri acest ar putea influența negativ rezultatul alegerilor”, a explicat avocatul.

Potrivit lui, Popovici a fost deținut timp de 13 ani în detenție ilegal, fapt confirmat și de CSJ și de CEDO, iar acum pentru a-l menține în arest autoritățile încalcă flagrant legislația.

”INFOTAG” precizează: Petru Popovici (Gâlcă), supranumit „Micu”, a fost arestat în 2001, fiind învinuit că ar fi dirijat o organizaţie criminală ce ar fi comis zece omoruri, 13 tentative de omor şi alte crime grave. Printre presupusele sale victime se numără „hoţul în lege” Jeka (Eugen Grişcenco), autoritatea criminală Zelionîi (Valeriu Rotari) şi unii oameni de afaceri.
    

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.