Reportaje

ANPCI SOLICITĂ DEPUTAȚILOR SĂ NU PERMITĂ CA GESTIONAREA PIEȚEI DREPTURILOR DE AUTOR ȘI CONEXE SĂ FIE MONOPOLIZATĂ

08 aprilie, 2014
ANPCI SOLICITĂ DEPUTAȚILOR SĂ NU PERMITĂ CA GESTIONAREA PIEȚEI DREPTURILOR DE AUTOR ȘI CONEXE SĂ FIE MONOPOLIZATĂ

Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale (ANPCI) s-a adresat cu un apel deputaților prin care le solicită să nu aprobe modificările propuse de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) la Legea privind drepturile de autor și conexe, care, în opinia lor, ar duce la monopolizarea gestionării drepturilor de autor pe piața din Republica Moldova.

Președintele ANPCI, Iurie Gheorghiță, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG” că cele 18 modificări propuse la legislație avantajează Asociația ”Drepturi de Autor şi Conexe” din Republica Moldova (AsDAC) și le defavorizează pe celelalte trei care activează în domeniu.

Principala modificare constă în faptul că doar asociaţiile cu o cotă considerabilă de membri vor putea gestiona onorariile pentru drepturile de autor.

”Modificările propuse sunt promovate cu încălcarea principiilor transparenței procesului legislativ și principiilor de cooperare cu societatea civilă. Proiectul propus nu a fost supus consultărilor publice, iar despre cele discutate nu s-a ținut cont integral. Mai mult, aprobarea acestor modificări ne readuce la situația anului 2011, când o singură organizație colecta drepturile de autor”, a spus Gheorghiță.

Potrivit lui, actuala lege este totalmente compatibilă cu legislația comunității europene, iar modificarea acesteia va duce la dezechilibrarea normelor juridice privind protecția drepturilor de autor și conexe.

”De asemenea, modificările vor reinstaura monopolul unei organizații compromise, care a deținut și mai deține în continuare monopolul în acest domeniu, fapt incompatibil cu normele europene în vigoare”, a spus președintele Asociației, precizând că ANPCI se va adresa și la CEDO în cazul în care drepturile oamenilor de creație vor fi încălcate.

El susține că responsabil de promovarea în parlament a proiectului de modificare a legii este deputatul Ghenadie Ciobanu, membru al comisiei parlamentare cultură, educație, cercetări, tineret, sport și mass-media, care este concomitent și membru al consiliului de conducere al AsDAC.
       
”Dl Ciobanu lobează interesele acestei asociații, iar modificările propuse vor duce la legalizarea AsDAC, care demult merită a fi lichidată pentru atitudinea sa neglijentă față de oamenii de creație. Asociația respectivă colectează la moment  circa 90% din banii pentru drepturile de autor, pe care îi împarte între oamenii de creație pe criterii nedeterminate, preferențial, lucru care este inadmisibil. Noi vrem să avem o atitudine corectă față de toți artiștii, iar banii să fie împărțiți echitabil”, a  spus Gheorghiță.

ANPCI solicită deputaților excluderea proiectului de modificare a legii de pe ordinea de zi a parlamentului, întoarcerea acestuia în comisia de profil și organizarea unor discuții cu asociațiile din domeniu pentru a găsi un numitor comun.

Cu o inițiativă similară au venit marți și alte două asociații din domeniu - Asociaţia obştească „Oficiul Republican al Dreptului de Autor” și Asociaţia Naţională „Copyright”. Acestea, de asemenea, consideră că modificările propuse vor duce inevitabil la monopolizarea domeniului de gestionare a drepturilor de autor de către o singură asociație.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 06.05.2014 04:34:12 Stoicovoci Veronica
    Zerourile devin valoroase, cand in fata lor se mai pune ceva .Ilie Nastase - Mandria Romaniei. Romania Trebuie Salvata cu Ilie Nastase in Parlamentul Romaniei - Partidul Conservator https://www.facebook.com/goldpressmedia.ro

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.