Reportaje

SUSŢINĂTORII STATALITĂŢII MOLDOVEI CONSIDERĂ ILEGALE ACŢIUNILE UNIONIŞTILOR

09 aprilie, 2014
SUSŢINĂTORII STATALITĂŢII MOLDOVEI CONSIDERĂ ILEGALE ACŢIUNILE UNIONIŞTILOR

Organizaţiile obşteşti „Femida” şi „Suntem moldoveni şi grăim moldoveneşte” atrag atenţia autorităţilor Republicii Moldova asupra unioniştilor ce încalcă legislația țării.

Activista organizaţiei „Femida”, Alina Palii, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că în ultimul timp s-au activizat organizaţiile unioniste, care pledează pentru unirea Moldovei cu România.

„Pe lângă organizaţia naţionalistă „Noua Dreaptă” au apărut şi „Tinerii Moldovei”. Mişcarea nici nu este înregistrată la Ministerul Justiţiei, dar desfăşoară activ acţiuni în stradă şi îşi plasează spoturile audio şi video la posturile de televiziune şi radio. Filmuleţele, care nu promovează direct unirea cu România, conţin publicitate ascunsă”, consideră Palii, menţionând că aceste acţiuni contravin legislaţiei, care prevede tragerea la răspundere pentru subminarea statalităţii Moldovei.

Ea a atras atenție asupra faptului că până în prezent nici Procuratura Generală, nici Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu a reacţionat vizavi de acţiunile unioniştilor.

„Cum poate o organizaţie neînregistrată să plaseze filmuleţe în mass-media cu un astfel de conţinut? Cine achită aceste acţiuni costisitoare – elaborarea spoturilor şi difuzarea lor? Cine a încheiat contracte cu conducerea surselor mass-media?”, își exprimă nedumerirea activista.

Potrivit altui activist, Vasile Postolache, miercuri Procuraturii Generale îi va fi transmisă o adresare, cu solicitarea de a investiga activitatea organizaţiei „Tinerii Moldovei”.

Reprezentantul organizaţiei „Suntem moldoveni şi grăim moldoveneşte”, Ivan Muntean, consideră că principala problemă constă în faptul că Moldova este condusă de forţe care sunt „agenţi ai statului vecin”.

„Acum trecem prin cea de-a treia ocupaţie de către România. Prima a avut loc în anii 1918-1940, a doua 1941-1944, iar din 1989 continuă deocamdată etapa ideologică de acaparare a Moldovei. Care este sensul acesteia? Se încearcă a ne convinge – prin politicienii noştri corupţi, că limba pe care o vorbim este româna şi nu moldoveneasca. Şi dacă este aşa atunci de ce există două state românești? Se activizează personalităţi dubioase, mulți experţi, susţinuţi financiar de peste Prut”, este convins Muntean.

Potrivit lui, a doua problemă a moldovenilor şi a altor etnii din Moldova este lipsa unei idei naţionale.

„Din momentul obţinerii independenţei nu am elaborat această idee. Iar ea este vital necesară, deoarece ar uni toate grupurile sociale şi etnice din Republica Moldova. Într-o ţară normală aceasta ar putea fi ideea dezvoltării economice şi asigurării bunăstării fiecărei familii, nu însă şi în Republica Moldova, care este divizată artificial. Contradicțiile sunt generate de politicieni şi partide, care găsesc noi motive pentru a-i face pe oameni să se certe între ei și a nu le permite să se unească în numele salvării Moldovei, ca stat, ca plai, pe care 99% din populaţie o consideră Patrie”, a spus Muntean.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.