Reportaje

CEA DE-A PATRA EDIȚIE A FESTIVALULUI CLASSFEST VA ADUNA CIRCA 180 DE PARTICIPANȚI DIN 13 ȚĂRI

10 aprilie, 2014
CEA DE-A PATRA EDIȚIE A FESTIVALULUI CLASSFEST VA ADUNA CIRCA 180 DE PARTICIPANȚI DIN 13 ȚĂRI

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest” va aduna în acest an circa 180 de studenți și profesori din 13 țări, printre care România, Rusia, Georgia, Ucraina, Slovacia, Germania, Polonia, Moldova, față de 130 de participanți din opt țări în 2013.

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susţinerea Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, Institutului Goethe din România, Centrului Rus de Știință și Cultură din Moldova, Uniunea Cineaștilor, se va desfășura în perioada 11-16 aprilie 2014 la Chișinău.

Directoarea festivalului, decanul Facultăţii Artă Teatrală şi Cinematografică din cadrul Academiei, Svetlana Târţău, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la agenţia ”INFOTAG”, că a devenit deja o frumoasă tradiție ca studenți din diferite țări și de la diferite școli de teatru și film să-și dea întâlnire la Chișinău pentru a face un schimb de experiență și a dezvolta dialogul intercultural.

„Teatrele de la Chișinău ne-au pus la dispoziție scenele profesioniste pentru ca studenții să-și poată demonstra măiestria. Prezentarea filmelor va avea loc la Muzeul Zemstvei din capitală. În decursul celor șase zile vor putea fi vizionate spectacole diverse ca gen, estetică și formă, prezentate de studenți. Invităm toți doritorii de teatru și film să participe la acest schimb intercultural”, a spus directorul Festivalului, precizând că intrarea la toate spectacolele va fi liberă.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menționat că Festivalul ClassFest este unul extrem de important din perspectiva dezvoltării vieții culturale din Republica Moldova.

”Investiția în cultură este investiția în noi. Din anul 2010 și până în prezent, Ministerul Culturii practic a dublat suma pentru proiectele culturale, iar în acest an a susținut desfășurarea acestui Festival cu suma de 110 mii lei, fiind una dintre cele mai mari contribuții financiare acordate evenimentelor culturale”, a spus ministrul.

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a menționat că România susține constant desfășurarea evenimentului, precizând că în acest an ea va fi reprezentată de 60 de participanți.

”Seamănă mai mult a o invazie, decât a o participare”, a spus în glumă ambasadorul.

Marius Lazurca și-a exprimat mulțumirea în legătură cu faptul că ”Festivalul reușește să realizeze o legătură culturală între Moscova, Chișinău și București”.
 
”Chișinăul este o capitală a teatrului regional și ne bucurăm că poate fi un liant între diferite școli de teatru și film”, a spus Excelența Sa.

Rectorul Academiei, Victoria Melnic, a menționat că în cadrul Festivalului, regizorului Mihai Malaimare din România îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice.
 
Directorul Uniunii Cineaștilor, Sergiu Prodan, a menționat că Festivalul a devenit o gură de aer proaspăt pentru studenți, care astfel au posibilitate să interacționeze cu alți colegi și să facă schimb de idei.
   

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.