Reportaje

OAMENII DE CREAȚIE SOLICITĂ REPETAT DEPUTAȚILOR SĂ NU ACCEPTE MODIFICAREA LEGII PRIVIND DREPTURILE DE AUTOR

15 aprilie, 2014
OAMENII DE CREAȚIE SOLICITĂ REPETAT DEPUTAȚILOR SĂ NU ACCEPTE MODIFICAREA LEGII PRIVIND DREPTURILE DE AUTOR

Oamenii de creație din Republica Moldova, membri ai Asociației Naționale pentru Protecția Creației Intelectuale (ANPCI), solicită repetat deputaților să nu accepte propunerile de modificare a Legii privind drepturile de autor și conexe care se află pe ordinea de zi a parlamentului.

Președintele ANPCI, Iurie Gheorghiță, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG”, că joia trecută deputații au solicitat o pauză de o săptămână pentru a se informa asupra modificărilor propuse, chestiunea urmând a fi discutată la viitoarea ședință a parlamentului.

”Mulțumim deputaților pentru atenţia acordată îngrijorărilor oamenilor de creaţie și solicităm să nu admită organizarea unui atac raider repetat în domeniul gestiunii pe principii colective a drepturilor patrimoniale de autor, organizate de persoane, care deja au recunoscut oficial de la tribuna parlamentului că au inițiat tacit modificări la lege, ignorând oamenii de creație”, a spus Gheorghiță, făcând referire la deputatul PLDM Ghenadie Ciobanu care, potrivit lui, promovează modificările în parlament.

Președintele ANPCI consideră că legea din 2010 este una foarte bună și nu necesită modificări.

”Prin modificările propuse se încearcă, de fapt, monopolizarea de către Asociația ”Drepturi de Autor şi Conexe” din Republica Moldova (AsDAC) a pieței gestionării drepturilor de autor. Dl Ciobanu a recunoscut că lobează interesele acestei asociații, iar în viziunea lui necesitatea coordonării proiectului cu societatea civila nu a fost necesară”, a spus Gheorghiță.

Interpretul Ricky Ardezianu a menționat că excesul de zel cu care sunt promovate modificările la lege vorbește despre faptul că acestea urmăresc scopul de a promova interesele unei singure asociații pe piața drepturilor de autor din țară.

”Solicităm deputaților ca înainte de ridica mâna să voteze să citească printre rânduri. Mai târziu le va părea rău că au votat cu ochii închiși”, a spus artistul.

Oamenii de creație s-au arătat indignați de faptul că de la tribuna parlamentului  Ghenadie Ciobanu a apreciat comunitatea oamenilor de creație din Republica Moldova ca „amatori”, „neprofesioniști”, „aventurieri”, „textieri amatori”, „agramați”.

”Îmi pare foarte rău că toți oamenii de creație au fost puși într-o oală și calificați drept ”neprofesioniști”. Cred că cel mai mare judecător al nostru este poporul”, a spus interpretul și compozitorul Ian Raiburg, care recent a sărbătorit 35 de ani de creație artistică.

Interpreta și compozitoarea Maria Stoianov a precizat că Ghenadie Ciobanu i-a fost profesor.

”În condițiile în care suntem apreciați drept  ”agramați” și ”amatori” mă întreb de la cine oare se trag cunoștințele mele față de carte?”, a întrebat cu ironie compozitoarea.

Interpretul Ricu Vodă a menționat că ”o țară fără cultură este o țară fără viitor”.

”Nu știu în care altă țară se calcă în picioare cultura și oamenii de creație de la tribuna parlamentului”, a spus Ricu Vodă.
 
ANPCI solicită deputaților excluderea proiectului de modificare a legii de pe ordinea de zi a parlamentului, întoarcerea acestuia în comisia de profil și organizarea unor discuții cu asociațiile din domeniu pentru a găsi un numitor comun.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.